SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen anklager KrF og Venstre for å ha sviktet de fattige barnefamiliene i forhandlingsrundene om statsbudsjettet. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Borgerlig uføreforlik rammer 4.500 barn

Barnetillegget er reddet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da budsjettforliket ble presentert. Men uføre forsørgere kan likevel tape titusener.

Arbeids- og sosialdepartementet har selv beregnet konsekvensene for uføre forsørgere som tjente lite da de jobbet, eller ikke har hatt lønnsinntekt overhodet.

Anslaget viser at en familie med tre barn vil tape 11.252 kroner i året, sammenlignet med reglene som gjelder i dag. Med fire barn i familien, blir tapet 32.152 kroner. Er det fem barn, øker summen til 56.653 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hareide tilfreds

Beregningene tar utgangspunkt i de nye reglene for minste inntekt før uførhet. De er del av budsjettforliket som KrF og Venstre inngikk med regjeringspartiene og skal tre i kraft fra 1. januar.

Ifølge Arbeids- og sosialdepartementet vil 1.400 uføre med til sammen om lag 4.500 barn rammes av endringene.

– Vi var kjent med at noen ville bli rammet av dette, men mener fortsatt at løsningen vi har valgt er veldig god. Vi har sikret legitimiteten til trygdeordningene ved at ingen tjene mer ved å ikke jobbe. Samtidig er det langt færre som rammes enn regjeringens forslag la opp til, sier Hareide til NTB.

– Jeg vil gå så langt som til å si at vi har fått fullt gjennomslag, tilføyer han.

At 4.500 barn rammes av kuttet og ikke 32.900 barn, som i regjeringens forslag, er kun en mager trøst, mener SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen.

– Rammer de fattigste

Valen anklager KrF og Venstre for å ha sviktet de fattige barnefamiliene i forhandlingsrundene om statsbudsjettet.

– Fattige familier med flest barn rammes hardest av dette. Fra før vet vi at familier med mange barn er overrepresentert i fattigdomsstatistikken. Med dette grepet går Venstre og KrF med åpne øyne inn for å øke antallet fattige barn i Norge, sier SV-representanten.

Arbeidslinjen

Partiene på høyresiden har argumentert for det urimelige i at enkelte uføre mottar mer i stønad fra staten enn de fikk i inntekt fra sitt tidligere lønnsarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringen mener dette er til skade for arbeidslinjen, mens opposisjonen på sin side anførte at det kun gjelder svært få uføre og at det dessuten er medisinske grunner til at de ikke jobber.

Uansett ble resultatet av de borgerlige budsjettforhandlingene at dagens behovsprøvde ordning videreføres, samtidig som et tak på 95 prosent av tidligere lønnsinntekt innføres.

Les også
Millioner til vern av familier
Les også
KrF reddet borteboerstipendet
Les også
Solberg vil forbedre budsjettprosessen
Les også
1 prosent til bistand
Les også
Kirken gleder seg over omstillingsmidler