Borgerlig bio-utglidning bekymrer

Liberalisering i spørsmål om menneskeverd er en hodepine for KrF-l eder Knut Arild Hareide. Han vil ikke utelukke at KrF stiller ultimatum i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Fredag fortalte Dagen at det er sterke krefter i Arbeiderpartiet som vil ha sakene gjennom i Stortinget før valget, tross Senterpartiets motstand.

Men også på ikke-sosialistisk side er det kraftig sprik i synet på hvilke metoder man skal gi folk anledning til å bruke for å få barn, samt i synet på tidlig ultralyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:
Vil vedta eggdonasjon i vår

- Er disse sakene et «være eller ikke være» for KrF i regjering?

- Jeg vil ikke utelukke det, men det har vi ikke hatt noen formell behandling av, svarer Knut Arild Hareide.

Vil påvirke

Utfordringen med å finne kompromisser kan bli stor selv om bioteknologiloven mot formodning ikke skulle bli behandlet av Stortinget i løpet av våren. KrF-lederen mener årets stortingsvalg blir avgjørende for den politiske utviklingen på disse områdene. Med fortsatt rødgrønt styre venter han at Senterpartiet «i beste fall vil legge ned dissens» i slike spørsmål.

- Får vi et regjeringsskifte, vil et KrF i posisjon kunne påvirke utviklingen, sier han til Dagen.

Hareide vedgår samtidig at han ikke har full tillit til Høyre. Særlig skuffet er han over at Høyre i fjor støttet sterkt Helse- og omsorgsdepartementets rundskriv som sa at fastleger ikke skal ha mulighet til å reservere seg mot å henvise til visse behandlingsformer av samvittighetsgrunner, så som abortinngrep og kunstig befruktning for lesbiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Høyre snakker om mangfold og frihet, men det gjelder ikke for fastleger, sier Hareide.

Lydhørt Høyre

KrF-lederen er også bekymret for om Oslo Høyres ja til eggdonasjon også kan bli partiets standpunkt etter landsmøtet i mai.

- Programkomiteen har sagt veldig tydelig nei til eggdonasjon, men Oslo Høyre overser dette, sier han.

Hareide synes Høyre er stødigere når partiet diskuterer handlingsregelen for bruk av Oljefondet enn når de diskuterer spørsmål om menneskeverd.

- I partilederdebattene er det heller ikke denne typen spørsmål som blir løftet fram av Høyre unntatt hvis de ikke blir utfordret av KrF, sier han.

Likevel tror han Høyre vil være lydhøre for KrF i slike saker.

- Da har de forstått viktigheten av dem og sett at KrF har jobbet grundig med dem, sier han.

Sorteringssamfunn

Fra før har Fremskrittspartiet og Venstre åpnet for eggdonasjon. Begge partiene støtter reservasjonsnekt for fastleger. Frp har gått inn for tidlig ultralyd, mens Venstre har vært imot. I synet på assistert befruktning forholder det seg motsatt: Venstre er for og Frp imot. Programkomiteen i Venstre har i tillegg åpnet for det de kaller «altruistisk surrogati», som innebærer at den ikke er kommersiell. De andre partiene står samlet mot surrogati.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Hareide er likevel den tydelige tendensen at holdningene er i rask endring. Han synes ikke refleksjonsnivået står i stil med mulige konsekvenser av veivalgene som skal tas.

- Noen av disse spørsmålene har gjort det enklere for oss fordi vi ser at vi har mer å hente på et regjeringsskifte. En regjering der KrF ikke er med, vil ikke hindre at vi fortsetter på veien mot sorteringssamfunnet, sier han.

Lover omkamp

Hvis den rødgrønne regjeringen får gjennom revisjon av bioteknologiloven før valget, lover Hareide å kjempe for å reversere eventuelle endringer som strider med KrFs program.

- Men hvis den rødgrønne regjeringen allerede har åpnet porten, er det alltid tyngre og mer vanskelig å lukke den igjen, sier han.

(Dagen)

Strid om medisinsk etikk

Det har vært het po­li­tisk de­batt om flere kon­tro­ver­si­el­le medi­sinsk-etis­ke spørs­mål det siste året.

Egg­do­na­sjon, as­sis­tert be­frukt­ning for ens­li­ge og all­menn­le­gers rett til ikke å hen­vi­se til kon­tro­ver­si­ell be­hand­ling som abort og as­sis­tert be­frukt­ning for les­bis­ke par er vik­ti­ge ek­semp­ler.

Ar­bei­der­par­ti­et og SV øns­ker en li­be­ra­li­se­ring av bio­e­tik­ken, men Sen­ter­par­ti­et strit­ter imot. På ikke-s o­sia­lis­tisk side vil KrF brem­se ut­vik­lin­gen mens Frp og Vens­te vil gi gass. Spen­nin­gen knyt­ter seg til hva Høyre ender opp med å gjøre