Bør være grenser for Sjømannskirkens hjelp

Skal Sjømannskirken hjelpe enhver nordmann som havner i uføre i utlandet? Kirkemøtedelegat fra Borg, Rolf Reikvam, mener nei.

Han benyttet anledningen til å spørre generalsekretæren i Sjømannskirken Ørnulf Steen om dette, etter at han hadde lagt frem rapporten fra organisasjonen.

– Finnes det grenser for hva vi skal og kan tilby? Både rent økonomisk, men kanskje det ikke er riktig av oss. Kanskje det finnes lokale aktiviteter i for eksempel Spania som nordmenn kan bruke, sa Reikvam fra talerstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overfor Dagen utdyper han.

– Vi kan ikke tenke at uansett hvor det er en nordmann, der skal den norske sjømannskirken være. I Spania er det allerede en lokal kirke.

– Mener du Sjømannskirkens arbeid i dag nærmest er grensesløs?

– Ja, jeg opplever egentlig det. Men de gjør en fantastisk jobb. Det er vanskelig å kritisere. Det jeg ber om er en refleksjon rundt hvor mye.

Mye debatt

Generalsekretær Steen svarte Reikvam med at det er lite som skaper så mye engasjement i styremøter i Sjømannskirken, som hvor grensene for arbeidet går og hvem som er deres målgruppe.

– Både UD og Sjømannskirken sier at det virker som om nordmenn, når de flytter til utlandet, har tatt med seg hele trygghetsrammeverket hjemmefra. Men det har de ikke. De har tatt et valg. Finnes det en grense? Vår kompetanse som diakonal organisasjon handler mye om hvor grensene går. Om det gjelder nordmenn i for eksempel Spania, tenker vi alltid hvilke lokale muligheter som finnes, sa han.

Getto

Reikvam var halvveis fornøyd med svaret fra Steen. Men hans mål var å skape refleksjon.

– Er det egentlig getto-tendenser i norske kolonier i utlandet du snakker om her, Reikvam?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, vi beklager jo det i vårt eget land. I Spania gjør jo den lokale katolske kirke et stort sosialt arbeid.

Ikke grenser

Kai Krogh, delegat fra Nord-Hålogaland, har i en årrekke vært aktiv i Sjømannskirken. Han er utdannet psykolog og har sett endel av skjebnene som kirken kommer i kontakt med. Han mener det ikke bør settes grenser for arbeidet.

– Når man ser nøden, må man trå til. Kirken kan ikke bare sitte og se på dette. Det er nordmenn som rammes, sier han til Dagen.

Han forteller en historie fra Thailand, hvor en nordmann med alvorlig sosial angst knapt våget seg ut av leiligheten.

– Han kom skjelvende til sjømannskirken. Mange nordmenn som bor i utlandet har mistet sine rettigheter i Norge. De har heller ingen rettigheter i det nye landet de bor i. Hvis vi begrenser tjenesten til Sjømannskirken - hvem skal da møte disse?

Legger ned i USA

I sin fremlegging av Sjømannskirkens arbeid viste Steen til at organisasjonen stadig endrer seg. I 2015 ble Sydney solgt og driftsformen endret. I Antwerpen ble katedralen solgt.

– I år er det foreslått å legge ned driften i New Orleans. Vi har et oppdrag, en tradisjon og respekt for den. Vi skal nytolke vårt oppdrag der vi er. Vi skal gi mennesker mot til tro, håp og engasjement, sa Steen.

Han fortalte at da terroren rammet Brussel, inviterte sjømannspresten til åpent hus i sitt eget hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– 300 mennesker kom, sa generalsekretæren.