– Boomerang for palestinerne

Unesco-resolusjonen om jødene og Tempelplassen er blitt en boomerang for palestinerne, mener Hans Olav Syversen (KrF).

Sist uke ba han utenriksministeren forhindre atUnesco gjør et endelig resolusjonsvedtak med et innhold han karakteriserer som historieforfalskende.

Nå er stortingsrepresentanten fornøyd med atUtenriksdepartementet (UD) så tydelig tar avstand fra resolusjonens innhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tok avstand

Det er en uke siden Unesco,FNs organ for utdanning, vitenskap og kultur, i et foreløpig vedtak fastslo at jødene ikke er historisk knyttet tilTempelplassen hvor jødenes tempel sto. Dette fikk Israels statsminister,Benjamin Netanyahu, til å twitre: «Hva blir det neste? At UNESCO beslutter å benekte forbindelsen mellom peanøttsmør og syltetøy?»

24 land stemte for resolusjonen, 26 avsto. USA, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Litauen og Estland stemte imot, mens ingen europeiske land støttet vedtaket. Mexico, som først støttet resolusjonen, har siden tatt avstand fra den, mens underhuset i Tsjekkias parlament har distansert seg fra den på det sterkeste. De tsjekkiske parlamentarikerne sier ifølge Jerusalem Post at resolusjonen svekker Unescos nøytralitet og «styrker de internasjonale antisemittiske tendensene».

Diplomatisk

Den norske posisjonen framkommer i en mer diplomatisk form etter at Dagen ba utenriksministerBørge Brende svare på to spørsmål: «Er du enig i at resolusjonen som innebærer at jødene ikke har noen historisk tilknytning til Tempelplassen, er en historieforfalskning?» samt «Hva vil du gjøre for å påvirke prosessen frem mot et endelig vedtak i Unesco?»

Statsråden har svart via sitt kommunikasjonsapparat og påpeker først at Norge ikke er representert i Unescos styre og dermed ikke deltok i den første behandlingen. I det skriftlige svaret står det videre: «Det er imidlertid ingen tvil om Norges syn på Jerusalem og de hellige stedene, inklusive Haram Al Sharif/Tempelhøyden. Jerusalem er en hellig by for flere religioner. Både jøder, muslimer og kristne har sterk tilknytning til Jerusalem. Norge mener at integriteten til de hellige steder og gjeldende ordninger må respekteres fullt ut. Det er viktig å ikke foreta seg noe som rokker ved den skjøre balansen mellom de ulike religionene. Respekt for hverandres tro og hellige steder må legges til grunn. Norge oppfordrer alle som har innflytelse over de hellige stedene til å bidra til at man lykkes med dette.»

– Klar tale

– Jeg synes dette er klar tale og opplever at de sier at hvis Norge skulle stemt, ville det blitt et nei. Jeg opplever at det er en ganske klar irritasjon i UD over at Unesco blir en scene for denne type desinformasjon, sierSyversen til Dagen.

– Du ville ikke hatt enda klarere tale?

– Vi må alltid ta i betraktning at man i UD fører et diplomatisk språk. De uttrykker seg jo ikke tabloid, og det bør de heller ikke gjøre. Så jeg synes dette er en ganske klar melding som jeg regner med at de noterer seg i Unesco.

– Boomerang

Syversen tolker også UDs svar som et signal til palestinske myndigheter om misnøye med at Unesco forsøkes brukt til slike resolusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en klar melding om misnøye og at dette ikke er bra for fredsprosessen. Jeg regner med at dette er notert fra palestinsk side, sier Syversen som tror denne resolusjonsrunden har skapt sterk irritasjon i flere land. Han nevner at Brasil har fått nok av at Unesco gjøres til en arena for palestinske markeringer.

– De orker ikke å holde på med dette, og jeg tror denne siste runden i Unesco egentlig er blitt en boomerang for palestinerne, sier Syversen.

SISTE: Den israelske avisa Haaretz skriver at det onsdag ble gjort et nytt vedtak der Unesco opprettholder at jødene ikke har tilknytning til Tempelplassen. Ordbruken er mildere, men hovedpunktet består, ifølge Haaretz. Fortsatt er Tempelplassen bare omtalt med sitt arabisk-muslimske navn, Haram al-Sharif.