Tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik. Foto: Scanpix

Bondevik klarerte asylnekt for Vanunu

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ga grønt lys før statsråd Erna Solberg instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) om å nekte Mordechai Vanunu asyl.

Den tidligere statsministeren vil ikke la seg intervjue, men Bondevik skriver i en e-post til Bergens Tidende:

«Noen regjeringsmedlemmer, også jeg, ble konsultert, og de andre regjeringsmedlemmene ble orientert før avgjørelsen var fattet av kommunalministeren».

Høyre-leder Erna Solberg vil ikke si i detalj hvem hun involverte. Hun sier de aktuelle statsrådene ble kontaktet.

- Husker ikke

Stortingsrepresentant Jan Petersen (H) som var utenriksminister i Bondevik II-regjeringen, har opplyst til BT at han ikke kan huske å ha blitt involvert i denne saken.

Det samme sier stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum og Lars Sponheim fra Venstre. Dørum var justisminister, Sponheim landbruksminister i Bondevik II. Dørum var med i regjeringens sikkerhetsutvalg og Sponheim i det viktige underutvalget med partilederne.

KrF-leder Dagfinn Høybråten var også med i Bondevik II-regjeringen. Han vil ikke svare på om han var involvert.

- Hypotetisk

- Jeg sier ingen ting om intern saksbehandling i regjeringen. KrF står ved det vi har vært med på.

Høybråten vil heller ikke svare på hvordan KrF vil stille seg til en ny søknad fra Vanunu, fordi det er et «hypotetisk spørsmål».

Venstreleder Lars Sponheim mener derimot at det er gode grunner for å gi Vanunu opphold og asyl i Norge.

- Venstre har alltid stått for og ment at plagede og forfulgte bør få et menneskeverdig liv. Vanunu er blitt utsatt for trakassering og forfølging. Han har fortalt verden om israelske atomvåpen. Det er en kunnskap det var viktig å gi verdenssamfunnet. Han var en viktig varsler. Derfor bør han få opphold i Norge, sier Sponheim.