Boko Haram-video viser bortførte jenter

Islamistgruppen Boko Haram har sendt ut en video som skal vise de bortførte nigerianske jentene. Lederen for Boko Haram hevder de har konvertert til islam.

På vi­deo­en sier Boko Ha­ram-le­de­ren Abu­ba­kar Shekau at jen­te­ne ikke blir løs­latt før alle Boko Ha­ram-fan­ger i ni­ge­ri­ansk va­re­tekt blir satt fri. Shekau snak­ker i 17 mi­nut­ter på vi­deo­en før vi­deo­en viser det han sier er rundt 130 jen­ter i hijab som ber.

Myn­dig­he­te­ne i Borno opp­lys­te søn­dag at de er blitt kon­tak­tet av folk som sier de har sett de bort­før­te jen­te­ne i Ni­ge­ria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke over grensen

- Vi har fått mel­din­ger om at de er blitt ob­ser­vert en­kel­te ste­der. Det har vi vi­dere­brakt til re­le­van­te mi­li­tæ­re myn­dig­he­ter for at de skal dob­belt­sjek­ke, ve­ri­fi­se­re og hente inn mer in­for­ma­sjon, sa del­stats­gu­ver­nør Kashim Shet­ti­maa til BBC.

Del­stats­gu­ver­nø­ren leg­ger til at han ikke tror jen­te­ne er brakt over gren­sen til Tsjad eller Ka­me­run.

Det pågår nå en in­ter­na­sjo­nal inn­sats for å finne de 223 sav­ne­de jen­te­ne som ble kid­nap­pet fra en skole i byen Chi­bok i del­sta­ten Borno 14. april av den isla­mis­tis­ke Boko Ha­ram-be­ve­gel­sen.

Israel bistår

Stor­bri­tan­nia, USA og Frank­ri­ke har sendt eks­pert­team og ut­styr for å hjel­pe den ni­ge­ri­ans­ke hæren med lete­ak­sjo­nen nord­øst i lan­det.

USA gjør det imid­ler­tid klart at det ikke er ak­tu­elt å sette inn mi­li­tæ­re styr­ker i Ni­ge­ria. For­svars­mi­nis­ter Chuck Hagel inn­røm­mer at det ikke blir lett å finne jen­te­ne.

Også Kina og Is­rael har til­budt seg å bistå. I en sam­ta­le med Is­ra­els stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu sa pre­si­dent Good­lu­ck Jo­nat­han at han er takk­nem­lig for å få hjelp fra Is­ra­els an­er­kjen­te eks­per­ti­se i jak­ten på ter­ro­ris­ter.

Toppmøte

Frank­ri­kes pre­si­dent François Hol­lan­de tar til orde for et topp­møte om sik­ker­he­ten i re­gio­nen, med spe­si­ell vekt på Boko Haram.

- Jeg har fore­slått for Ni­ge­rias pre­si­dent Good­lu­ck Jo­nat­han å ar­ran­ge­re et møte med Ni­ge­rias nabo­land, sa Hol­lan­de søn­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han an­ty­det at et slikt møte kan hol­des al­le­re­de til hel­gen der­som lan­de­ne er enige i for­sla­get. Ni­ge­ria, Tsjad, Ka­me­run, Niger og Benin er blant ak­tu­el­le del­ta­ker­land.

Treg re­ak­sjon

Ni­ge­rias myn­dig­he­ter har fått sterk kri­tikk for sin trege re­ak­sjon på bort­fø­rin­gen. Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal hev­der også at de mi­li­tæ­re hadde fått vars­ler på for­hånd om kid­nap­pin­gen.

Re­gje­rin­gen ble først tvun­get til ak­sjon da pro­tes­ter fra de for­tvil­te for­eld­re­ne ut­løs­te en glo­bal bølge av re­ak­sjo­ner, in­klu­dert pro­test­mar­sjer og Twit­ter-kam­pan­jer.

Jo­nat­han tror jen­te­ne fort­satt er i Ni­ge­ria. Le­ting pågår i jun­gel­om­rå­det Sam­bi­sa i Borno, der det tid­li­ge­re er fun­net Boko Ha­ram-lei­rer og vå­pen­lag­re.

Boko Ha­ram-le­de­ren Abu­ba­kar Shekau har truet med å selge jen­te­ne som sla­ver eller gifte dem bort, enten mot be­ta­ling eller til med­lem­mer av Boko Haram.

Ter­ro­ri­se­rer

Boko Haram har siden 2009 de­sta­bi­li­sert store deler av det nord­li­ge Ni­ge­ria og drept tu­se­ner av men­nes­ker i sin kamp for en islamsk stat. Be­ve­gel­sen har også fått skyl­den for et nytt an­grep i hel­gen som la lands­byen Liman Kara full­sten­dig i grus.

Blant dem som har en­ga­sjert seg for å redde jen­te­ne, er USAs første­dame Michel­le Obama og pave Frans.

Le­de­ren for den ang­li­kans­ke kir­ken, Can­ter­burys erke­bis­kop Jus­tin Welby, mener imid­ler­tid at det er svært far­lig å inngå for­hand­lin­ger med Boko Haram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vanskelig å hanskes med

Han har selv er­fa­ring fra for­hand­lin­ger med vol­de­li­ge grup­per i Ni­ge­rias Ni­ger-del­ta fra da han hadde en høy stil­ling i olje­bran­sjen før han ble prest.

- Jen­te­ne er tatt av en svært sam­men­satt grup­pe­ring som er eks­tremt ir­ra­sjo­nell og vans­ke­lig å hans­kes med, og som er to­talt nåde­løs, sier Welby.

Fakta om Boko Haram

* Boko Haram betyr «Vestlig utdanning er synd».
* Sunnimuslimsk gruppe grunnlagt i Maiduguri i Nord-Nigeria i 2002.
* Står for en sterkt fundamentalistisk tolkning av islam, ikke ulik salafistenes.

* Boko Haram kom etter hvert på kant med lokale religiøse og ikke-religiøse maktstrukturer.

* I 2009 eskalerte konflikten, og regjeringen satte i gang en massiv offensiv mot gruppen. Mange medlemmer ble fengslet, og grunnleggeren Mohammed Yusuf ble drept.

* Abubakar Shekau har siden vært regnet som gruppens leder.

* Boko Haram gjorde et blodig comeback i september 2010 da gruppen stormet et fengsel og frigjorde 700 fanger.

* Siden 2009 har gruppen drept tusenvis av mennesker.

* I august 2011 sprengte gruppen en bilbombe ved FN-hovedkvarteret i Abuja. 24 mennesker ble drept, blant dem den norske FN-arbeideren Ingrid Midtgaard.

* Hittil i år har konflikten har kostet mer enn 1.500 mennesker livet.

* Nigeria har erklært unntakstilstand i tre nordøstlige delstater.

* Gruppen har de siste månedene begynt å bortføre unge jenter. 14. april bortførte den 276 jenter mellom 16 og 18 år fra en skole i Chibok i delstaten Borno, 53 av jentene klarte å rømme fra kidnapperne.

* Boko Haram har ingen påviselige bånd til al-Qaida eller andre grupper eller nettverk utenfor Nigeria. NTB