Bok om Osama bin Laden på norsk

Forlaget mener boken vil gi et bilde av Osama bin Laden som en humanistisk terrorist med sans for familieverdier.

Sentrale taler, intervjuer og brev av Osama bin Laden er samlet og oversatt til norsk. Det er først og fremst politiske og religiøse skrifter, men også skrifter der bin Laden taler varmt om familieverdier og om å ta vare på oss selv og hverandre.

? Ser man bort fra de grusomme terrorhandlingene til al-Quida, så kan kanskje mange bli overrasket over at bin Laden fremstår som det man kan kalle en humanistisk terrorist, sier Frode Saugestad, forelegger i L.S.P. forlag, til Kulturnytt NRK P2.

Anti-imperialistisk propaganda

I løpet av det siste tiåret har Osama bin Laden kommet med flere godt planlagte offentlige uttalelser gjennom intervjuer med vestlige og arabiske journalister, fakser og videoinnspillinger. Disse "pressemeldingene" er viktige brikker for å få en forståelse av den anti-imperialistiske propaganda som kjennetegner al-Quida. Bush-administrasjonen har skapt et entydig fiendebilde av al-Quida og bin Laden, som fremdeles er ettersøkt etter terrorangrepet på World Trade Center 11. september 2001.

Skeptiske

Reaksjonene på utgivelsen av boken er skeptiske:
? Vi må tåle å eksponere oss for det, men vi skal passe oss, for det er ingen tvil om at bin Laden kommer med propaganda, sier Anders Romarheim som er forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Biskop Odd Bondevik sammenligner utgivelsen med Hitlers "Mein Kampf". Carl I Hagen mener utgivelsen må forsvares i ytringsfrihetens navn.

Magne Vågnes