Bob Dylan får Nobels litteraturpris

Den amerikanske tekstforfatteren Bob Dylan (75) tildeles nobelprisen i litteratur i år.

Bob Dylan får Nobels litteraturpris for å ha skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon, opplyser Svenska Akademien i Stockholm.

Mange positive reaksjoner

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stilig! Fantastisk! Endelig! Jubelen er stor over at rockpoeten Bob Dylan (75) er tildelt årets nobelpris i litteratur.

På Börshuset i Stockholm brøt de frammøtte ut i kraftig applaus da Svenska Akademiens sekretær Sara Danius kunngjorde at verdens mest høythengende litteraturpris i år går til den amerikanske sangeren og tekstforfatteren Bob Dylan.

Juryens begrunnelse er at Dylan har skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon.

– Bob Dylan skriver ørets poesi, sier Danius. Hun bedyrer at det var stor enighet blant akademiets medlemmer om beslutningen om å gi prisen til den 75 år gamle rockelegenden.

– Tiden var moden. Bob Dylan er en stor poet i den engelskspråklige tradisjonen fra William Blake og framover, sier Danius.

Mast i 30 år

Bob Dylan, som fylte 75 tidligere i år, ble første gang offisielt nominert til Nobels litteraturpris i 1997, og har siden blitt renominert hvert år.

Millioner av fans mener han er en stor kunstner som har bidratt til å fornye både poesien og populærmusikken – og bygget bro mellom dem. Også på sosiale medier skapte tildelingen umiddelbart stor begeistring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en nobelpris til en hel litterær sjanger, nemlig sangteksten, mener forfatter Håvard Rem, som i likhet med Jan Erik Vold har oversatt mange av Bob Dylans tekster.

– Vi «dylanologer» har mast i 30 år om at han fortjener nobelprisen. Så dette er en spesiell dag, sier Rem til NTB, kort tid etter at det ble kjent at Dylan tildeles årets nobelpris i litteratur.

Dylan skal ta imot nobelprisen i Stockholms konserthus 10. desember.

Men allerede fredag skal den nybakte nobelprisvinneren, ute på sin evigvarende turné, stå på scenen på Desert Trip Indio-festivalen i California – samme kveld som Rolling Stones.

Dylan gjestet Norge første gang i 1981 og har siden da holdt 25 konserter her i landet.

Overraskende

Svenska Akademiens valg av rockpoeten kom svært overraskende. Kunngjøringen av prisvinneren ble i år én uke forsinket, noe som førte til rykter om at det var stor uenighet innen juryen.

– Dette var ventet, men helt fantastisk, sier professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, Reidar Aasgard. Han mener Dylan i «veldig stor grad» fortjener prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han er en stor multikunstner og har en sjelden og uvanlig bredde og tyngde i både tematikk og følelsesregister, sier Aasgaard som i tre år på rad har hatt Bob Dylan på fagplanen.

Også blant musikere er gleden stor.

– Stilig! var Åge Aleksandersens umiddelbare reaksjon.

– Etter min mening er Bob Dylan en av de største forfatterne i min levetid. Som ingen andre har han beskrevet den tiden vi lever i, samtidig som han har den underlige evnen å hele tiden forandre seg, hele tiden fornye seg, sier den folkekjære norske artisten om sin kanskje største inspirasjonskilde.