BLOMSTERPRODUKSJON: Ved Yair-stasjonen i Arava drives det mye forsøk med blomstertyper for snittblomstproduksjon som egner seg i varme strøk.

Blomstrende ørkenlandbruk

Hele 60 prosent av Israels eksport av friske grønnsaker blir dyrket av omlag 500 bønder under ekstreme klimatiske forhold. I tillegg står de for 15 prosent av eksporten av snittblomster og hele 90 prosent av utførselen av tropisk akvariefisk.

Israels grønnsakhage nummer en ligger i dag i den sentrale del av Aravaregionen og utgjør 6 prosent av Israels land. Arava er navnet på det 180 km lange dalføret som strekker seg fra Dødehavet i nord til Eilat i sør. Arava er en del av den 7000 km lange syrisk-afrikanske rift og har ørkenliknende klima forskjellig fra andre landsdeler. Sommeren er lang med gjennomsnittstemperatur på 40 grader Celsius om dagen og 25 grader om natta. Vinteren er tørr med dagtemperatur på omlag 25 grader, mens nettene kan være kalde. I ekstreme tilfelle kan det være nattefrost. Sola skinner stort sett fra en skyfri himmel også vinterstid, 360 dager i året, og nedbørmengden er fattige 25-50 mm i året.

De ovenfornevnte 500 bøndene holder til på fem moshaver (landbrukskooperativer-journ.anm.) i den sentrale del av Arava, Iddan, Hatzeva, Ein Yahav, Tzofar og Paran, hvorav den største er Ein Yahav. David Ben Gurion sendte to ungdommer dit allerede i 1950 for å starte en landbruksstasjon. I 1960 ble stedet gjort om til en militær utpost som drev landbruk, og i 1967 til en sivil landsby. I dag er Ein Yahav en svær moshav med endeløse rekker av sofistikerte drivhus.

De fleste av markene og drivhusene til flere av moshavene i Arava ligger i områder som ble gitt til Israel i en landutveksling som en del av fredsavtalen med Jordan. Israel får her 10 millioner kubikkmeter vann i året, mens landet gir tilbake til Jordan hele 50 millioner kubikkmeter fra Geneseratsjøen.

Det er intet grensegjerde mellom de to landene i Aravaregionen, men området bevoktes av soldater. Det er planer om en grensekryssing slik at landbruksarbeidere fra Jordan daglig kan krysse inn i Israel. Landbruksnæringen krever stor manuell arbeidskraft, og en slik ordning vil bli til gjensidig nytte for de to land da Israel vil få nødvendig arbeidskraft, mens jordanerne vil tjene tre til fem ganger så mye som hjemme i Jordan.

I 1977 ble den såkalte «Fredsveien» åpnet ved hjelp av donasjoner fra Keren Kajemet LeIsrael-Jødisk Nasjonalfond (KKL-JNF). Denne veien, som både betjener bøndene i området og er en ny turistopplevelse, går nær Jordangrensa, mellom moshavene Iddan, Hatzeva og Ein Yahav. Fra tillagede utsiktpunkter har en panoramautsikt over de enorme drivhusområdene der så mye av grønnsakene og fruktene som finner veien til europeiske og amerikanske kjøkken blir produsert vinterstid, og bak dem Negevfjellene i vest og Moabfjellene i øst.


DM