Blir nestleder på heltid

Fra nyttår blir Dagrun Eriksen nestleder i KrF på heltid. Da blir hun også fungerende partileder mens Knut Arild Hareide er ute i pappaperm.

Sen­tral­sty­ret i KrF ved­tok fre­dag å an­set­te Dag­run Erik­sen som nest­le­der i par­ti­et fra nytt­år. Sam­ti­dig går parti­le­de­ren ut i tre må­ne­ders pappa­per­mi­sjon for dat­te­ren Sara Mar­grethe, så i prak­sis ryk­ker Erik­sen rett opp som fun­ge­ren­de parti­le­der.

- Det blir spen­nen­de og selv­føl­ge­lig også kre­ven­de, sier Erik­sen til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun opp­ly­ser at det var et ønske fra Ha­rei­de at hun skul­le gå inn på hel­tid som nest­le­der.

- Så måtte jeg puste litt etter val­get og kjen­ne etter om det var dei­lig å være ute av po­li­tikk på hel­tid. Men løf­tet om at jeg kom­mer til å bli en­ga­sjert i KrF frem­over står fast, sier Erik­sen.

- Vur­der­te du å ikke være en­ga­sjert på hel­tid?

- Det har vært et al­ter­na­tiv. Sam­ti­dig ser jeg at vi er i en spen­nen­de tid for par­ti­et. Skal man gjøre en god jobb som nest­le­der, må man ha satt av en del tid, satt av både for å følge med i de­bat­te­ne på de­talj­nivå og for å kunne delta i media, po­li­tikk­ut­for­ming og or­ga­ni­sa­sjons­byg­ging.

Uten po­li­tisk platt­form

- Vi har fulgt van­lig ku­ty­me med at nest­le­de­re som ikke har hatt en po­li­tisk platt­form i Stor­tin­get eller andre ste­der, har fått et en­ga­sje­ment, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Knut H. Jahr i KrF. En­ga­sje­men­tet gjel­der maks til nest­le­der­pe­rio­den går ut i april 2015.

Det er 16 år siden Erik­sen kom inn på stor­tin­get førs­te gang. I fjor høst ble hun vra­ket fra stor­tings­lis­ta av sitt fyl­kes­par­ti Vest-Ag­der KrF til for­del for Hans Fred­rik Grø­van. Da KrFs lands­møte skul­le velge le­der­trio i april i år, var flere fyl­kes­lag skep­tis­ke til å ha to nest­le­de­re som begge kom til å sitte uten­for Stor­tin­get. Andre nest­le­der Bjørg Tys­dal Moe er vara­ord­fø­rer i Stav­an­ger.

Le­der­trio­en ble gjen­valgt uten mot­kan­di­da­ter.

Erik­sen var ut­pekt av media som en mulig stats­råds­kan­di­dat hvis KrF skul­le i re­gje­ring etter val­get i høst. Hun del­tok i in­ten­se son­de­rin­ger med Høyre, Frem­skritts­par­ti­et og Venst­re for å av­kla­re om det var grunn­lag for å danne re­gje­ring. Da det var klart at KrF ikke gikk i re­gje­ring, stod Erik­sen uten jobb. Hun har vært i sam­ta­le med parti­sek­re­ta­ria­tet de siste da­ge­ne for å av­kla­re hvil­ket en­ga­sje­ment hun skul­le ha i for­hold til par­ti­et. Fre­dag ble det altså klart at hun får et løn­net en­ga­sje­ment.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi ser at det er nyt­tig å ha et trykk på le­del­ses­bi­ten, sier Jahr.

Stil­lin­gen er i ut­gangs­punk­tet lagt til KrFs lands­kon­tor i Oslo.

- Et behov

- Det var et tema før val­get i vår at ingen av dere nest­le­de­re satt på Stor­tin­get. Er dette en måte å svare på kri­tik­ken på?

- Jeg vet ikke om det er en måte å svare på kri­tik­ken på, men det er klart at det er et svar fra par­ti­et å ha en nest­le­der som er til­stede­væ­ren­de. Det er nok mer et ut­trykk for et behov.

Frem til 1. ja­nu­ar har Erik­sen fra­tre­del­ses­ytel­ser fra Stor­tin­get.

Syn­lig

Tors­dag kveld del­tok Erik­sen i De­bat­ten på NRK hvor hun for­svar­te le­gers rett til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort.

Erik­sen får æren for å ha dratt i land pri­vat­skole­for­li­ket, for­li­ket mel­lom stat og kirke og for­måls­pa­ra­gra­fen i skole og barne­hage. Men det er grunn­lo­vens nye pa­ra­graf 2 hun ser på som sin størs­te seier.

- Jeg har størst ære­frykt for at vi klar­te å be­va­re den krist­ne og hu­ma­nis­tis­ke arven i grunn­lo­ven. Mange tenk­te at det var umu­lig å få til, sa Erik­sen til Dagen da hun hadde sin siste dag på Stor­tin­get i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Les også
Seierskvinnen som tapteDagrun Eriksen