Blir løftene innfridd?

Friskoler er den praktiske ordningen vi har for å kunne gi menneskerettene reelt rom i samfunnet

Erna Solberg fortsetter som sjef for en regjering vi tror vil ha om lag samme støtte og kurs som i de fire årene vi har bak oss. Regjeringspartiene, V, KrF og Sp gikk i 2016 inn for å gi friskolene støtte som også skulle omfatte kostnader til skolebygg. Vi venter fortsatt på at løftet skal bli innfridd og håper at det samme flertallet får dette på plass snart.

Friskoler har i liten grad vært omtalt i valgkampen, men vi har imidlertid merket oss at de politikerne som tradisjonelt er ute og kritiserer, særlig kristne friskoler, har i denne valgkampen pekt på friskolene som gode forbilder. Dette gjelder særlig politikere fra Rødt og SV, men også etter hvert Ap som alle vil ha slutt på såkalte velferdsprofitører.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Disse leverer tjenester innen blant annet eldreomsorg, barnehage og barnevern og tar angivelig ut stor fortjeneste av virksomheten. Da peker disse politikerne på friskolesektoren som har forbud mot å ta ut utbytte av skolene.

Kristne Friskolers Forbundbaserer seg på at våre medlemmer tilhører ideell sektor, og vi er forkjempere for at inntektene enten de kommer fra skolepenger, statsstøtte eller annen virksomhet, skal bli i skolen og dermed komme elevene til gode.

Dette mener vi ikke bare for å være på godfot med de politikerne som ellers ofte er negative til oss, men fordi vi mener at det å drive skole er en tillitssak og handler om å gi best mulig undervisning og vilkår for utvikling til barn og unge.

Det er enighet om at det skal være priskonkurranse når staten kjøper veier, skip eller bygg. Slike innkjøp kan spesifiseres konkret. Det er ikke mulig å gjøre tilsvarende målinger av alle sider ved den påvirkningen skolen gir barn. Manglende målbarhet er kanskje også det grunnleggende problemet med velferdsprofitører i forhold til profitører ellers.

Å drive friskoler er etter vår oppfatning heller ikke et forretningsområde på linje med det som kalles velferdstjenester. Friskoler er den praktiske ordningen vi har for å kunne gi menneskerettene reelt rom i samfunnet, og foreldre mulighet til å gi barn og unge en undervisning i samsvar med det livssyn de ønsker.

Videre mener vi det er statens plikt å støtte foreldrene i sin oppfostring av sine barn ved å gi friskolene levelige økonomiske vilkår slik at muligheten blir reell for alle.

Det ønsker vi det nye Stortinget og Regjeringen lykke til med.