Ble motstander av likekjønnet vigsel

Gunnar Gjevre var i 2011 for likekjønnet vigsel. Men etter å ha søkt mer kunnskap har han endret syn. Han vil ikke flytte grensene.

– Jeg er bekymret for konsekvensene av likekjønnet ekteskap. Konsekvensene for barn, for samfunn og for kirkens ansvar for trosopplæring er ikke tatt med i forslaget som presenteres, sier læreren fra Våler i Hedmark.

Rolig

Det var ventet at mange ville omtale likekjønnet vigselsliturgi under generaldebatten på Kirkemøtet. Det skjedde ikke. Debatten, hvor delegatene kan ta ordet om det de vil, hadde et klart fokus på flyktninger og kritikk av regjeringens flyktningpolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som sa noe om vigselsliturgi, sa at kirken måtte holde sammen. Det gjaldt delegater fra begge sider av saken. Biskopene Nordhaug og Dahl, samt sokneprest Ivar Braut er alle i mot likekjønnet vigselsliturgi. Likevel ba de om støtte til forslaget som ligger på bordet, om at det opprettes to liturgier.

Også Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder av Åpen folkekirke og delegat fra Oslo, gikk på talerstolen og ba om samhold. Han gjentok at Åpen folkekirke og de som vil innføre en ny liturgi, er forpliktet til å gi rom for mindretallet og skape et klima hvor uenighet tåles.

Ensom svale

Den eneste som forfektet et klassisk syn på ekteskapet og for å beholde dette ene som kirkens lære, var delegat fra Hamar, Gunnar Gjevre.

Da han stilte til kirkevalg i 2011 var han for likekjønnet vigsel. Han mente at også mennesker av samme kjønn skulle forplikte seg i et samliv. Han ble valgt inn som vara og stilte på Kirkemøtet i 2013. Samtaler med andre delegater gav han behov for å se nærmere på de bibelske tekstene. Han opplevde at Bibelen var klar.

– Jeg så et mønster for ekteskapet. Det er jo fælt å si at det var en ny oppdagelse, men sånn er det, sier han med et smil.

– Jeg opplever at Guds ord er rimelig ukomplisert. Hans ord er aldri tatt i løgn. Ingen av oss kan påberope oss et fullverdig rent liv. Men frelsesverket ligger i bunn. Der stiller vi alle likt.

– Du sa i debatten at man ikke skal følge egen overbevisning, man skal følge Jesus?

– Det var litt spisst sagt, men da blir innholdet mer enn floskler. Jeg ønsker å vekke en refleksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er du skuffet over at ingen andre tok ordet i debatten?

– Nei, jeg skal ikke være skuffet. Vi har ulike ting som vi trekker frem.

Utmelding?

Gjevre har tenkt på å melde seg ut, men opplever at det ville blitt illojalt overfor hjemmemenigheten. Han er også leder i menighetsrådet. Han sier tilværelsen i Hamar bispedømmeråd er fin.

– Dialogen er bra. Alle i rådet vet hvor de har meg.

Han møter stadig forestillingen om at motstanden mot likekjønnet vigsel vil gå over, slik det i stor grad har gjort med motstanden mot kvinnelige prester. Gjevre er ikke så sikker på det.

– Jeg tror konsekvensen blir utarmede menigheter, døde menigheter. Selv i dag er det ikke flere gudstjenester enn nødvendig. Så lenge man synes det er nok at kirken er der i spesielle anledninger, dåp, bryllup og gravferd er jo en slik situasjon grei nok. Men det er det som skjer i hverdagen som holder liv i menigheten. Vi må leve sant og rett skal vi ha liv i menighetene våre, vekst i menighetene våre, sier han.

Han henter erfaringer fra 20 år i skoleverket, når han forklarer sin direkte tale.

– Det kan være ubehaglig, men nødvendig for å komme på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkemøtet 2016

6. til 12. april i Trondheim.

Tema er «Gå og fortell».

Kirkemøtet består av 116 medlemmer.

Dette er de 11 bispedømmerådene i tillegg til preses Helga Haugland Byfuglien og leder av Samisk kirkeråd, Anne Dalheim.

I bispedømmerådene sitter sju valgte lekfolk, to valgte ansatte (én lek og en prest) i tillegg til biskopen.

Oslo bispedømme har en døverepresentant, og de tre nordligste bispedømmene har hver sin samiske representant.