Bispeinnsettelse med kvinnefokus

De første kvinnelige prestene ble sett på som ugress, men heldigvis gav de ikke opp, sa Ann-Helen Fjeldstad Jusnes i sin første preken som biskop i Sør-Hålogaland.

Med kong Harald tilstede i Bodø domkirke holdt Tor B. Jørgensens etterfølger en preken med fokus på kvinnene som har overlevert troen fra generasjon til generasjon.

– Jeg står her som den hittil siste av biskoper i Sør Hålogaland, men jeg står her også i en lang rekke kvinner i kirken, mødre og bestemødre, misjonskvinner og søndagsskolelærere, kvinnesakskvinner og feminister, de første kvinnelige prestene med Ingrid Bjerkås i vår kirke og Agnes Nilsen fra Metodistkirken i spissen, sa Fjeldstad Jusnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ugress

Hun mente at disse kvinnene «ble sett på som ugress i tidens øyne», men var glad for at de heldigvis ikke opp.

– De trodde på ham som ikke skilte ugresset og såkornet, men som så muligheter der andre fordømte, sa hun og pekte på bispekåpens sting og broderier som symbol på kvinner som i motstand har forvaltet troen og gitt den videre.

LES OGSÅ:Ny biskop drømte om å bli misjonær

–  Det er ikke mange kvinnelige trosformidlere som er nevnt ved navn i Bibelen. Og i mange hundreår i kirkens historie var de skjult og glemt. Men desto større verdi har de. For til tross for kirkens patriarkalske opphav bryter disse kvinnene, som ikke hadde noen stemme i samtiden, seg frem, og forteller om den store forvandlende kraft Guds nåde har. Det er som de står i kor og roper med Paulus når han skriver til Galaterne: «Her er ikke jøde eller greker, slave eller fri, her er ikke mann og kvinne. Dere er alle en i Kristus Jesus.» De er eksempler på alle marginaliserte, alle undertrykte til enhver tid, sa den nye biskopen.

Motkultur

I sin preken la hun videre vekt på behov for en «nådens motkultur» og nevnte spesielt dem som «er så påvirket av presset om å være vakker, flink, slank, pen, og som tyr til drastiske metoder som kan koste livet for å oppnå sine mål.»

– Jeg tenker på de som opplever utstøtelse og mobbing, Vi som kirke må aldri holde opp med å snakke om nåden til ungdommene, snakke om at de er elsket av Gud slik de er, skape miljøer der nåden og friheten er til stede. Jeg tenker også på at nåden trengs i et velferdssamfunn som vårt med så stor vekt på økonomi, vekst og vellykkethet. Når dette blir det viktigste i samfunnet får vi ikke plass til den flyktningen som kommer redd og på jakt etter fred og vern til vårt land. Derfor må kirken aldri slutte å snakke om nåde i møte med samfunnsutfordringene.

Kvinnedominert

I sin hilsen til den nye biskopen sa fylkesmann Hill-Marta Solberg at mange synes det er på sin plass at Sør-Hålogaland nå får en kvinne som biskop. Hun minnet om at Nordland fra før har kvinnelig fylkesmann, fylkesordfører og politimester. Heller ikke ordføreren i fylkeshovedstaden er mann.

Den 59 år gamle biskopen har bred ledererfaring, blant annet som prost og ordfører.  Ann-Helen Fjellstad Jusnes er egentlig «søring», som ifølge preses Helga Haugland Byfuglien «knoter litt med nordlansk sleng».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dui har slått dype røtter og kjenner deg beriket ved lynne og natur. Du vil få bruk for all din erfaring og kompetanse. Fra ditt store samfunnsengasjement med mange tillitsverv har du en bredde i erfaring som kommer godt med i ditt virke som biskope, sa Haugland Byfuglien.

-  Blir prøvet

Lederen i Kirkerådet, Sven Arne Lindø var innom den kirkepolitiske situasjonen i sin tale. Han og biskopen står på hver sin side i den betente homofilikonflikten. Lindø minnet om at Fjeldstad Jusnes i jobbintervjuet hadde sagt agt «ingen skal kunne bruke sine teologiske standpunkter til å utelukke andre.»

– Nå vil du bli prøvet på dette. For både i ditt eget bispedømme og i hele kirken du nå er en del av ledelsen for, vil du møte den situasjonen du her her beskrevet, sa Lindø.