Biskopene går for Gaard i Stavanger

Et flertall på åtte av biskopene i Den norske kirke vil ha Helge S. Gaard som kollega i Stavanger bispedømme.

Kirkens tolv biskoper har nå uttalt seg i prosessen med å finne fram til hvem som skal overta når biskop Erling J. Pettersen går av for aldersgrensen ved årsskiftet.

Helge S. Gaard er i dag prost i Karmøy og har tidligere også fått flest stemmer i Stavanger bispedømmeråd:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åtte førstestemmer

Biskopenes avstemning ga følgende resultat:

Helge S. Gaard fikk åtte førstestemmer, tre andrestemmer og en tredjestemme.

Torstein Lalim tre førstestemmer, to andrestemmer og syv tredjestemmer.

Ivar Braut fikk en førstestemme, syv andrestemmer og fire tredjestemmer.

Bispedømmerådet i Stavanger leverte sin prioriteringsliste 4. november. Den ga samme rekkefølge på kandidatene som biskopene nå er kommet fram til.

Også avstemningsrunden i oktober blant menighetsråd og kirkelig ansatte i Stavanger bispedømme og blant landets proster og teologiske professorer bragte Gaard til topps.

Trakk seg

Den gangen kom prorektor ved VID vitenskapelige høgskole i Stavanger, Bård Mæland, på andreplass, men han har siden trukket sitt kandidatur. På tredjeplass kom sokneprest Ivar Braut i Birkeland menighet i Bjørgvin.

Torstein Lalim, som er prost i Øvre Romerike, var ikke inne blant de tre kandidatene som fikk flest stemmer på dette tidspunktet, men etter at Mæland var ute av bildet, har han nå altså inntatt andreplassen både blant biskopene og i bispedømmerådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvem som blir ny biskop avgjøres på Kirkerådets møte i Stavanger 7.-9. desember, og biskop Pettersen har sin avskjedsgudstjeneste i Stavanger domkirke 4. desember.