Billy Graham er død

Den amerikanske vekkelsespredikanten Billy Graham er gått bort, 99 år gammel.

Hadde han fått velge igjen, hadde Billy Graham vært mer med familien, bedt mer, talt mindre og holdt seg unna politikk. Onsdag 21. februar døde den 99 år gamle verdenskjente evangelisten og forfatteren.

William Franklin Graham Jr. ble født inn i en gårdbrukerfamilie i North Carolina, i 1918. Foreldrene tok ham med til den lokale presbyterianske menigheten.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NY BOK: Verdensevangelist Billy Graham bruker sterke ord om livets to utganger i det som skal være hans siste bok. * Hva mener du, snakker vi for lite om hva som skjer når vi dør?Posted byDagen on 8. oktober 2015

 

Graham har også blitt kritisert for uttalelser om såkalt «inklusivisme», et standpunkt som ikke utelukker at det kan finnes andre veier til frelse. Dette er et synspunkt som flere kirkeledere har hatt opp gjennom historien, men som aldri har vært en del av kirkens lære.

– Jeg pleide å leke Gud, men jeg kan ikke gjøre det mer. Jeg pleide å tro at hedninger i fjerne land var fortapte og gikk til helvetet - hvis de ikke fikk høre evangeliet om Jesus Kristus. Det tror jeg ikke lenger. Jeg mener det finnes andre måter å anerkjenne Guds eksistens, som for eksempel gjennom naturen. Derfor tror jeg også at det finnes mange andre måter å si «ja» til Gud. Dette sa Graham under et intervju i McCall's Magazine i 1978.
I desember 2011 sa Grahams sønn Franklin Graham at faren arbeidet med en bok som nettopp ville handle om frelsesspørsmålet.

Kombinasjonen av humor og folkelighet sammen med klar tale om moralske og åndelige spørsmål gjorde seg blant annet godt da Billy Graham møtte filmskaper og humorist Woody Allen i hans tv-program The Woody Allen Special i 1969. Når den frittalende agnostikeren Allen spør hvilket som er Grahams favorittbud blir evangelisten tilsynelatende tatt litt på sengen. Likevel tar det ikke lang tid for ham å svare «Siden jeg har tenåringer må det være «Du skal hedre din far og din mor».»

TV-dokumentar: NRK viste i 1978 et møte med Billy Graham på Ullevaal Stadion i Oslo.Programmet varer i 40 minutter og du kan se det her.

Skal en dømme etter publikumsantall og innflytelse i egen levetid er Billy Graham utvilsomt en av de største evangelister som noen gang har levd. Kombinasjonen av korstog, medieevangelisering og stadige opptredener i presse har skapt en formidabel plattform for formidling.

Graham stod også bak den første Lausanne-kongressen, som Time Magazine den gang omtalte som «et formidabelt forum, og muligens den mest vidtrekkende samlingen av kristne ledere som noensinne er holdt.» På slutten av kongressen signerte Graham Lausanne-pakten, som var ført i pennen av John Stott. Lausannepakten er i ettertid sagt å ha blitt det mest brukte dokumentet i moderne kirkehistorie.