Demokratenes presidentkandidat Joe Biden vil ikke gjennomføre større kutt i USAs forsvarsbudsjett og lover å beholde amerikanske styrker i Irak og Afghanistan dersom han vinner valget 3. november. Foto: AP / NTB scanpix

Biden vil beholde styrker i Irak og Afghanistan

Joe Biden vil beholde amerikanske soldater i Irak og Afghanistan og varsler ikke større kutt i USAs forsvarsbudsjett dersom han vinner presidentvalget.

– Jeg tror at vi må ha kapasitet til å gjennomføre spesialoperasjoner i samarbeid med våre allierte der, sier Demokratenes presidentkandidat til det amerikanske forsvarets egen avisStars and Stripes.

I intervjuet beskriver Biden situasjonen i Irak, Syria og Afghanistan som for komplisert til at USA kan gjennomføre full militær tilbaketrekning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Biden vil det under hans ledelse imidlertid kun bli stasjonert mellom 1.500 til 2.000 amerikanske spesialsoldater der, men det er uklart om han mener til sammen, eller om dette er antallet han mener trengs i hvert land.

– Endeløse kriger

President Donald Trump har i løpet av sin første periode gjentatte ganger lovet å hente hjem amerikanske soldater og «få slutt på USAs endeløse kriger», og dette er nå også Bidens budskap til velgerne.

– Disse «evige krigene» må ta slutt. Jeg støtter tilbaketrekning av styrkene. Men det er et problem, vi må fortsatt bekymre oss over terrorisme og IS, sier Biden til Stars and Stripes.

Han understreker at USA ikke bør blande seg inn i «den politiske dynamikken» i landende der de er til stede, men være i stand til å koordinere opplæring og operasjoner «mot terroristgrupper» med allierte.

Tilbaketrekning

USAs øverstkommanderende i Midtøsten, general Frank McKenzie, varslet for få dager siden at antallet soldater i Irak vil bli redusert fra 5.000 til 3.200 innen utgangen av september.

USA invaderte Irak i 2003, styrtet Saddam Husseins regime og hadde på det meste rundt 115.000 soldater i landet.

Antallet amerikanske soldater i Afghanistan vil bli redusert fra 8.600 til 4.500 innen presidentvalget i USA 3. november, i tråd med Trumps løfte om å få en slutt på de «endeløse krigene».

USA hjalp i 2001 en allianse av krigsherrer og opprørere til makten i Kabul og hadde på det meste rundt 150.000 soldater i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke store budsjettkutt

Til tross for at USAs økonomi er hardt rammet under koronapandemien, og underskuddet på landets statsbudsjett har vokst kraftig under president Donald Trump, varsler ikke Biden større kutt i forsvarsbudsjettet.

– Budsjettkutt er kanskje ikke å komme utenom, men vi må prioritere innenfor budsjettet, sier han og understreker behovet for å satse på høyteknologiske våpen som ubemannede droner og datakrigføring.

Det siste vedtatte forsvarsbudsjettet i USA er på nesten 6.700 milliarder kroner og over ti ganger så høyt som Russlands.

Budsjettet forteller imidlertid bare halve historien når det kommer til USAs militære operasjoner rundt omkring i verden. Boston University har anslått at landets krigføring i Irak alene har kostet over 18.000 milliarder kroner.