Bevisføring mot nazigruppe i gang i München

Be­vis­fø­rin­gen mot Beate Zschäpe fra den ny­na­zis­tis­ke ter­ror­grup­pen NSU be­gyn­te tirs­dag for ret­ten i München.

Ret­ten vil få høre hvor­dan bloms­ter­sel­ge­ren Enver Sim­sek i sep­tem­ber 2000 ble drept. Dra­pet mar­ker­te star­ten på en sju år lang draps­bøl­ge gjen­nom­ført av grup­pen Na­tio­nal­sozia­lis­tisch­er Unter­grund (NSU).

Til sam­men skal ti per­soner, ni inn­vand­re­re og en po­liti­kvin­ne, ha blitt drept av grup­pen. De ni inn­vand­rer­ne var åtte tyr­ke­re og en gre­ker. Mo­ti­vet var iføl­ge til­ta­len å skape så sterk frykt at inn­vand­re­re ville for­la­te Tysk­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to mann­li­ge med­lem­me­ne av grup­pen tok sine egne liv i 2011 etter et mis­lyk­ket bank­ran. Det siste med­lem­met av grup­pen, Beate Zschäpe (38), står for ret­ten sam­men med fire menn til­talt for å ha vært med­hjel­pe­re.

Zschäpe er til­talt for med­virk­ning til ti drap. I til­legg er hun til­talt for 15 ran, to bombe­an­grep og en ilds­på­set­tel­se.

Saken be­gyn­te tid­li­ge­re i år, men har vært av­brutt flere gan­ger. Over 600 vit­ner er kalt inn. Retts­sa­ken ven­tes å vare til langt ut i 2014. Zschäpe ri­si­ke­rer å bli dømt til feng­sel på livs­tid. (©NTB)