Beryktet nordirsk fengsel skal bli fredssenter

Maze-feng­se­let i Nord-Ir­land er for mange en skam­plett på Stor­bri­tan­nias his­to­rie. Nå skal an­stal­ten der ti re­pub­li­kans­ke fan­ger sulte­strei­ket seg til døde i 1981, om­gjø­res til freds­sen­ter.

Unio­nis­ter - pro­tes­tan­tis­ke til­hen­ge­re av atNord-Ir­land fort­satt skal være en bri­tisk pro­vins - fryk­ter at sen­te­ret skal bli et val­farts­sted for ka­tols­ke re­pub­li­ka­ne­re. Men nå er det gitt for­mell til­la­tel­se til plan­leg­ging av freds­sen­te­ret.

The Maze («La­by­rin­ten») lig­ger nær Lis­burn sør­vest for den nord­irs­ke ho­ved­sta­den Bel­fast. Nav­net ble kjent ver­den over daBobby Sands og ni andre fengs­le­de med­lem­mer av de ka­tols­ke ge­rilja­grup­pe­nePIRA ogINLA gikk til sulte­streik og døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kri­mi­nel­le?

Sulte­strei­ken var en pro­test mot at del­ta­ker­ne ble be­hand­let som kri­mi­nel­le, og ikke - slik de så på seg selv - som po­li­tis­ke fan­ger. Ak­sjo­nen vakte opp­sikt ver­den over, og bri­te­nes harde hold­ning førte til at mange end­ret syn på kon­flik­ten i Nord-Ir­land.

- Vi kan fort­satt lære mye av be­gi­ven­he­te­ne her. Freds­sen­te­ret kan bidra til de­ling av denne lær­dom­men og kan­skje også til en løs­ning på kon­flik­ter andre ste­der i ver­den, sier den nord­irs­ke mi­nis­te­ren for of­fent­lig plan­leg­ging, Alex At­twood.

Tom­ten der feng­se­let står, skal iføl­geBBC nå få nye byg­nin­ger til en sam­let kost­nad på 300 mil­lio­ner pund eller godt over 2,5 mil­li­ar­der kro­ner. EU bi­drar til opp­byg­gin­gen av det nye freds­sen­te­ret med 18 mil­lio­ner pund eller 160 mil­lio­ner kro­ner.

Uenig­het

For­sla­ge­ne om et slikt sen­ter har ut­løst sterk po­li­tisk uenig­het i re­gio­nen. Mange unio­nis­ter er redde for at det kan bli en «hel­lig­dom viet til ter­ro­ris­me», skri­verBel­fast Te­le­graph , som er en av Nord-Ir­lands le­den­de aviser.

Andre mener at mu­lig­he­ten til å om­gjø­re Maze-feng­se­let til et sen­ter for fred og for­soning viser hvor langt freds­pro­ses­sen i Nord-Ir­land nå er kom­met. De peker også på at sen­te­ret bare skal oppta en liten del av om­rå­det - meste­par­ten går til det nord­irs­ke jord­bruks­sel­ska­pet RIAS.

Feng­se­let ble stengt i 2000, to år etter at den så­kal­teLang­fre­dags­av­ta­len skap­te grunn­lag for freds­sam­ta­ler og av­væp­ning av de halv­mi­li­tæ­re grup­pe­ne i Nord-Ir­land. An­slags­vis 3.250 men­nes­ker ble drept i kon­flik­ten som her­jet re­gio­nen fra sent på 1970-tal­let av. (©NTB)