Beryktet narkokonge pågrepet i Mexico

Le­de­ren for det be­ryk­te­de Ze­ta-kar­tel­let i Mex­i­co, som reg­nes som en av lan­dets størs­te og mest vol­de­li­ge narko­ban­der, er på­gre­pet.

Mi­guel Angel Treviño ble på­gre­pet av spe­sial­styr­ker uten­for hjem­byen Nuevo La­re­do nær gren­sa til USA man­dag mor­gen, be­kref­ter en re­gje­rings­tals­mann.

Ze­ta-kar­tel­let ble grunn­lagt av tid­li­ge­re sol­da­ter og reg­nes som en av Mex­i­cos mek­tigs­te kri­mi­nel­le or­ga­ni­sa­sjo­ner. Med­lem­me­ne er fryk­tet for sin bru­ta­li­tet og har hundre­vis, om ikke tu­sen­vis av liv på sam­vit­tig­he­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blo­di­ge kon­flik­ter

Los Zetas ble opp­rin­ne­lig dan­net av tid­li­ge­re elite­sol­da­ter, og Treviño er selv tid­li­ge­re po­liti­mann.

Kar­tel­let var opp­rin­ne­lig den væp­ne­de gre­nen av Gulf-kar­tel­let, men de to grup­pe­ne røk uklar for noen år til­ba­ke og har siden ut­kjem­pet en blo­dig krig mot hver­and­re nord i Mex­i­co.

Los Zetas lig­ger også i blo­dig kon­flikt med et annet mek­tig kar­tell, Si­naloa-kar­tel­let, om smug­lings­ru­te­ne for nar­ko­ti­ka til USA. Si­naloa-kar­tel­let ledes av man­nen som står helt på topp på lista over etter­lys­te kri­mi­nel­le i Mex­i­co, Joaquín Guzmán, også kjent som El Chapo.

Mil­lion­du­sør

Ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter har ut­lo­vet en dusør på 30 mil­lio­ner kro­ner for opp­lys­nin­ger som kunne føre til på­gri­pel­se av den 40 år gamle Treviño, som går under kalle­nav­net Z-40.

Treviño er født i Nuevo La­re­do, men har levd mange år av sitt liv i Dal­las i Texas. Han er kjent for å være en sær­de­les bru­tal draps­mann som har hatt en pre­fe­ran­se for å kaste sine ofre le­ven­de i olje­fat som han har satt fyr på.

For­gjen­ge­ren Her­iber­to Laz­ca­no Laz­ca­no ble drept av spe­sial­sol­da­ter i fjor høst. Bare timer se­ne­re stor­met væp­ne­de menn be­gra­vel­ses­by­rå­et og tok med seg liket av den drep­te, som siden aldri kom til rette igjen.

Ny stra­te­gi

Treviño er den vik­tigs­te kri­mi­nel­le som er på­gre­pet siden pre­si­dent En­ri­que Peña Nieto ble inn­satt i de­sem­ber i fjor.

Peña Nieto har lovet å legge om stra­te­gi­en i kam­pen mot nar­ko­kar­tel­le­ne og den eks­tre­me vol­den etter at hans for­gjen­ger Fe­li­pe Cal­derón for seks år siden inn­le­det en mi­li­tær kamp mot kar­tel­le­ne som har kos­tet 70.000 men­nes­ker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Cal­deróns pre­si­dent­pe­rio­de var pre­get av en­de­lø­se mas­sa­krer, hals­hog­gin­ger og skyte­epi­so­der som har gjort deler av Mex­i­co til lov­løse om­rå­der, og Los Zetas er an­svar­lig for noen av de mest spek­ta­ku­læ­re og bru­ta­le for­bry­tel­se­ne som er be­gått under nar­ko­kri­gen.

Grense­løs bru­ta­li­tet

Blant de mer sjok­ke­ren­de epi­so­de­ne var en mas­sa­kre i au­gust 2010 på 72 im­mi­gran­ter fra Mel­lom-Ame­ri­ka og Sør-Ame­ri­ka på en av­si­des­lig­gen­de ranch, og dum­pin­gen av 49 hode­løse lik på en vei ved in­du­stri­byen Mon­ter­rey året etter.

Gjen­gen mis­ten­kes også for å ha stått bak en brann på et ka­si­no i Mon­ter­rey i au­gust 2011, der 52 men­nes­ker mis­tet livet, og kar­tel­let mis­tenk­tes for å ha drept den ame­ri­kans­ke nar­ko­tika­agen­ten Jaime Za­pa­ta i fe­bru­ar samme år.

Ut­vi­det virk­som­het

I de siste årene har Los Zetas ut­vi­det sitt ak­sjons­om­rå­de til annen kri­mi­nell virk­som­het, som ut­pres­sing, hvit­vas­king av pen­ger, ty­ve­ri av olje fra olje­led­nin­ger og men­neske­smug­ling.

Kar­tel­let ope­re­rer hel­ler ikke len­ger bare i Mex­i­co, men har ut­vi­det virk­som­he­ten sør­over til land i Mel­lom-Ame­ri­ka som Gua­te­ma­la og Hon­du­ras. (©NTB)