Bernt Christopher (6) har gitt ut sin første bok

Seks år gamle Bernt Christopher Lange ga nylig ut sin første bok. Nå er den unge forfatterspiren allerede i gang med nummer to.

– Hva koster 200 kroner? spurte Bernt Christopher pappaen sin en helt vanlig dag.

– For eksempel en bok, var svaret.


Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da vil jeg skrive en bok, sa seksåringen.

 Og slik ble det.

– Jeg begynte å skrive med en gang, men jeg visste ikke så mye om hvordan man gjør det. Jeg skrev først med fargeblyanter, men så skrev jeg på datamaskinen, for det er best, sier den unge forfatteren.

I mars ga han ut barneboken «Den lille fisken», som handler om en fisk som møter utfordringer på havet.

Og den unge debutanten har ingen planer om å gi seg nå. Han er allerede godt i gang med bok nummer to, og sier til KPK at han også har ideer til en tredje.

– Det er spennende å ha skrevet sin egen bok, og jeg er nesten ferdig med den andre. Jeg skal bli forfatter når jeg blir stor, sier han.

LES:Bibelske navn på topp i 500 år

Skriver teater

Pappa Christopher A. Lange forteller at sønnen har tegnet og skrevet fra han var veldig liten. Han begynte tidlig å lage små billedbøker, som han printet ut og satte sammen i hefter.

– Han er en aktiv og kreativ gutt med mange ideer. Han skriver blant annet på sitt eget teaterstykke som han sier han skal sette opp om ti år. Derfor var jeg egentlig ikke overrasket da han kom og sa han ville lage en bok, sier Lange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har noe å fortelle

Han forhørte seg med bekjente, og kom i kontakt med Elefantus forlag. Forlaget har som mål å hjelpe nye og ukjente forfattere med å få oppfylt drømmen om å gi ut sin egen bok.

At en seksåring gir ut en bok er likevel sjelden kost, bekrefter Bjørn Ove Rydland i forlaget.

– Vi kjenner til at det finnes andre, unge forfattere i Norge. I fjor skrev en Østlandsavis at en tolv år gammel jente var blitt Norges yngste romanforfatter, men vi har ikke hørt om noen yngre enn det, sier Rydland.

Forlaget har et stort aldersspenn av forfattere. Den eldste forfatteren debuterte som 87-åring, og nå har Bernt Christopher gjort at aldersspennet blir enda større.

– Dette er helt unikt, og veldig moro å få være med på. Jeg tenker at de som begynner å skrive så tidlig har noe å fortelle, og han kommer sikkert til å skrive mer senere, sier Rydland om forfatterdebutanten.

Har gjort alt selv

Forlaget har bistått med enkel språkvask og ombrekking, men beholdt guttens egne ord og sjargong. Seksåringen har også illustrert boken selv.

– Dette er hans egen fortelling, han har skrevet all tekst og tegnet alle tegningene selv. Forlaget har luket ut noen skrivefeil, for som seksåring er han ikke veldig drevet i skrivingens verden, selv om det han skrev absolutt var forståelig. Det er veldig moro at han har fått dette til, avslutter pappa Christopher.