ETTERLYSER HANDLING: Nå er tiden inne for Verdibanken til å komme på skinner igjen, mener redaktør av ukeavisen Ledelse, Magne Lerø. Han tror ikke det er umulig for banken å gjenvinne tillit, men understreker at det må komme frem hvem som har vært de ulike aktørene og hvordan de tar ansvar.

Ber Verdibanken erkjenne feilinvestering

Verdibanken har ikke fått pengene sine, men vil ikke innrømme at de er blitt lurt. 
- Legg alle kortene på bordet, råder Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse.

Pengeforvalter Nils-Johan Pedersen ba om fornyet frist til like før juleklokkene ringte inn med å betale et utestående beløp til Verdibanken.

I en kort pressemelding i romjulen orienterte Verdibanken om at pengene fremdeles ikke var på konto. Nå har også et nytt år meldt sin ankomst uten at eieren av Carat Financial Group har gjort opp for seg. Det får redaktør Magne Lerø til å reagere:

- I første omgang må banken svare på om pengene er tapt. De må deretter forklare hvordan dette kunne skje, hvem som har vært de ulike aktørene og hvordan de tar ansvar. Verdibanken må også si at dette aldri skal skje igjen, fastslår han.

Den profilerte redaktøren tror også det er viktig at de private aktørene gir sin versjon for at saken skal kunne avsluttes.


FAKTA OM Verdibankens valutaspekulasjon:
En ukjent forvalter, Nils-Johan Pedersen fikk med seg styret og sjefen i Verdibanken privat, Toralf Østli i en investering som skulle gi 100 prosent avkastning.Pedersen har ingen konsesjon til å forvalte penger.Rundt 80 mennesker har investert 100 millioner kroner i prosjektet.Verdibanken gikk ut av prosjektet i juni og skulle få pengene tilbake 15. desember.Heller ikke utsatt frist 21. desember ble holdt.Verdibanken har «iverksatt tiltak for å sikre bankens interesser».

Selv er han ikke overrasket over at pengene som Verdibanken har utestående hos Nils-Johan Pedersen ikke er på konto:

- Gjennom saken fikk en inntrykk av at dette var usikre penger. Det går som regel galt når en driver med spekulativ virksomhet. Mistanken ble styrket etter første frist var ute. Når pengene enda ikke er kommet inn må snart banken selv trekke konklusjoner.


Dårlig skjønn

Lerø opplever at det er vanskelig å slå fast at det dreier seg om ponzisvindel, slik flere har hevdet. Det er en variant av pyramidespill der investorer lokkes med eventyrlig avkastning.

En investor som ønsker å teste systemet får utbetalt sin investering med gevinst og blir slik et vitne på at alt fungerer som det skal. Før eller siden vil mange nok investorer ha ut sine investerte midler med gevinst. Da kollapser systemet siden det ikke har skjedd en verdiskapning i selskapet som tilsvarer den avkastningen som investorene er blitt lovet.

Redaktøren setter spørsmålstegn ved tilknytningen til miljøet som banken har hatt kontakt med i forbindelse med investeringen i Carat Financial Group.

- Enten er det snakk om svindel eller manglende klokskap i forvaltning av midler. Banken er aktøren som kjenner saken til bunns. Det har gått så lang tid at dette må frem nå.

Magne Lerø konstaterer at banker lever av 100 prosent tillit:

- Jeg tror at enkelte som har sett på Verdibanken som en god bank har reagert som meg, og blitt overrasket. Jeg har selv brukt banken og hadde ikke ventet dette, innrømmer Lerø. Han tror flere vil få som reaksjon at de tenker seg om to ganger før de setter inn penger i banken.

Redaktøren tror ikke det er umulig for Verdibanken å rette opp igjen feil og gjenvinne tillit.

- Men da må de være raskt ute. Nå er tiden inne til å komme på skinner igjen.


LES OGSÅ LEDER: Verdibankens forvalterskap


Merkelig


Det er Ola Grytten, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole, enig i. Han mener krav må stilles, først og fremst om fullt innsyn i saken, og en redegjørelse av hva som har skjedd. Dessuten må banken si hva den vil gjøre for å unngå at det samme gjentar seg. Også han sliter med å forstå bankens vurdering rundt denne investeringen:

- Det er helt merkelig at det går an, og en lurer på om de har kompetanse til vervene de har. Det er spørsmål om de har hatt god nok saksbehandling. Enhver bank burde forstå at dette ikke er realistisk.

Ola Grytten vil i likhet med Magne Lerø at banken skal komme med innrømmelser når de nå ikke mottar pengene.

- De må være ærlige og åpne omkring hva feilen er.

Økonomiprofessoren mener det ikke er åpenbart at sakens dimensjoner er så store at de vil felle banksjefen.

- Styret må selv bedømme hvordan banksjefen ligger an, om han er skikket eller ikke. Samtidig har ikke de heller opptrådt profesjonelt, så en kan spørre om styret er de rette til å vurdere dette. Men at dette er en tabbe som burde vært unngått, er klart, sier han.


LES OGSÅ: Verdibanken fikk ikke pengene



Dagen har stilt Verdibanken flere spørsmål som forblir ubesvart, blant annet om de fremdeles regner med å få inn pengene, og hvorvidt de erkjenner at de er blitt utsatt for ponzisvindel. I en e-post skriver assisterende banksjef Truls Liland følgende:

- Verdibanken har ikke fått oppgjør innen avtalt tid for sitt utestående hos Carat Financial Group (1,5 MNOK pluss avkastning) og Forex Feeder (et depositum på 6 MNOK). Vi ser alvorlig på saken og er skuffet over at avtalen med banken er brutt. Nils Johan Pedersen har ikke fremlagt tilstrekkelig dokumentasjon på påstanden om at pengene er på vei, og banken har derfor, som tidligere kommunisert, allerede iverksatt nødvendige tiltak for å sikre bankens interesser.

- Av hensyn til de berørte parter kan vi ikke kommentere disse tiltakene ytterligere. Banken vil fortløpende vurdere å gå til anmeldelse, dersom sakens utvikling krever det. Vårt fokus er nå å sørge for at banken ikke lider tap. Vi presiserer at alle våre kunder kan være trygge på at denne saken ikke vil få konsekvenser for dem.

(Dagen)