De fleste velger å sove utendørs, i frykt for at etterskjelv skal rive ned hus skadet i det enormt kraftige jordskjelvet i Nepal lørdag. Foto: AFP / PRAKASH MATHEMA / NTB Scanpix

Ber om hjelp etter katastrofen

– Landet trenger hjelp. Vi trenger hjelp. Dette er våre barn og vår familie. Det er veldig personlig for oss, sier Anne Lise Høgsveen Khadka.

Sammen med ektemannen Sudip Khadka driver hun to barnehjem for 115 barn i alderen tre til 18 år i Nepals hovedstad Katmandu.

Barna er uskadd etter jordskjelvet, men ekteparet er fortvilet over å være i Norge når barna er i en krisesituasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Barna er redde. I natt har de vært ute i tolv grader og regn. De har litt ris, men ikke mat i all evighet, sier Høgsveen Khadka.

De har egen brønn, og hun håper at den er uskadet, slik at barna har drikkevann.

BARNEHJEM: Sudip og Anne Lise Høgsveen Khadka driver to barnehjem i Kathmandu.

– Vi stiller opp

Over 2350 mennesker er bekreftet døde etter jordskjelvkatastrofen i Nepal, opplyste myndighetene i landet søndag. Samme dag kom det også flere kraftige etterskjelv.

Hvor mange som fortsatt ligger begrav i ruinene, er det ingen som vet. Men det er ingen tvil om at antall døde vil fortsette å stige.

Nepals statsminister Sushil Koirala ber nå verdenssamfunnet om hjelp.

– Jeg har bedt våre venner i utlandet om hjelp og støtte. Jeg er glad for alt som har blitt gjort så langt. Men vi står overfor vanskelige tider og det vil koste mye, sier han i en appell.

De aller fleste som har mistet livet, var i Nepal. Men også i India og Kina krevde skjelvet liv, og henholdsvis 53 og 17 mennesker omkom.

De kraftige etterskjelvene i Nepal utløste flere snøskred på Mount Everest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nepal er et av Norges samarbeidsland og norske bistandsorganisasjoner har vært i det fattige fjellandet siden det åpnet seg for omverdenen på femtitallet.

Regjeringen bevilget lørdag 30 millioner kroner til nødhjelp. Utenriksminister Børge Brende sier til Dagen at han håper flere land vil følge etter med bevilgninger.

I går formiddag gikk Brende utenfor manus og startet sin tale til Høyres landsmøte med å ta opp jordskjelvkatastrofen i Nepal.

– I dag går våre tanker til folket i Nepal. De trenger alt fra helsehjelp, medisiner til rent drikkevann. Folket i Nepal skal vite at vi stiller opp i solidaritet. De kan stole på at Norge er der i den enorme nødhjelpsoperasjonen som nå trengs, sa utenriksministeren.

RAMMET: Et søskenpar på barnehjemmet før det ble rammet av jordskjelvkatastrofen. Foto: Privat

Ikke kontakt

Begge de to barnehjemmene Khadka driver har fått skader i jordskjelvet. På det ene hjemmet har den ene veggen sunket ned i grunnen. På det andre barnehjemmets bygg er det store sprekker. Ingen våger å gå inn i fare for at husene skal rase.

– Sannsynligvis er ikke husene beboelige, sier Høgsveen Khadka.

Ekteparet med tre barn bor til vanlig i Kathmandu, men har vært i Norge siden desember. De har planer om å reise tilbake i juni, men vurderer nå å dra tidligere.

De driver et humanitært arbeid gjennom sin egen organisasjon Compassion for Asia (CFA), som Sudip Khadka startet i 1999.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lørdag forsøkte de intenst å komme gjennom på telefon til barnehjemmene, slektninger, venner og pastorer i Nepal. Først natt til søndag fikk Sudip bekreftet at alle søsknene hans hadde overlevd.

– Men det er fremdeles mange vi jobber sammen med som vi ikke har fått kontakt med, sier Høgsveen Khadka.

Innsamling

Store internasjonale organisasjoner startet innsamlingsaksjoner allerede lørdag.

Høgsveen Khadka har ikke tatt stilling til om de skal gjøre det samme. Da Dagen snakket med dem i går formiddag, var familien på fem på vei til et møte i Sola Kristne Fellesskap.

– Vi er ikke så erfarne med innsamling, men vi har lagt et kontonummer ut på Facebooksiden vår, sier Høgsveen Khadka.

Da jordskjelvet rammet lørdag, var barna på barnehjemmet på et møte i det Høgsveen Khadka beskriver som et skur med tinntak. Hun er sjeleglad for at ingen av dem er skadet.

Pave i sorg

Pave Frans har uttrykt sin sorg over jordskjelvet i Nepal. Lørdag ble pavens medfølelse uttrykt i et telegram som ble sendt til den katolske kirken i Nepal.

«Paven uttrykker solidaritet med alle som er påvirket av katastrofen, og understreker at de sørgende er i hans bønner», heter det i uttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I telegrammet retter pave Frans også sin takknemlighet til Nepals myndigheter og alle som deltar i redningsarbeidet.

Jordskjelvet

Skjelvet inntraff klokka cirka klokka 12 lørdag 25. april 2015 lokal tid.

Skjelvet hadde en styrke på 7,9 og var 2 kilometer dypt. Episenteret var 77 kilometer nordvest for hovedstaden Katmandu.

Over 2.000 mennesker er så langt bekreftet døde, men myndighetene frykter at antallet omkomne vil stige til 4.500.

Minst 29 av landets 75 distrikter er berørt av skjelvet. Landets regjering har erklært unntakstilstand i disse områdene. Skjelvene gjorde også skader i nabolandene Bangladesh, Tibet i Kina og India.

Skjelvet utløste også flere snøskred ved Mount Everest, og minst ti mennesker omkom der.

En rekke land sender mannskap og nødhjelp for å bistå med redningsarbeidet søndag. Norge bistår i første omgang med 30 millioner kroner.

Jordskjelvet er det kraftigste i Nepal siden 1934.

Kilde: USGS, AFP, NTB

Les også
Norske hunder og redningsfolk til Nepal
Les også
Stort antall sårede til «norsk sykehus» i Nepal
Les også
Frykter 4.500 omkomne etter jordskjelvet
Les også
Fikk en følelse av sjøsyke