BER OM MØTE: – Når vi har lagt dette bak oss, må vi sette en fot i bakken og snakke om hvordan vi skal gjøre budsjettforhandlingene bedre neste år, sier Geir Bekkevold (KrF). FOTO: Astrid Dalehaug Norheim

Ber om alvorsprat etter budsjettforlik

KrF og Venstre feirer budsjettseire. Men stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) ber nå de fire partiene ta en alvorsprat.

I går formiddag var det endelig klart at KrF og Venstre godkjente en budsjettavtale med regjeringspartiene. Det var stor glede og lettelse å spore hos samarbeidspartiene etter flere uker med frustrasjon over at de måtte ta omkamper, og det ikke kom friske penger på bordet.

Etter de siste ukers intense forhandlingsrunder ber stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) likevel om at de fire samarbeidspartiene nå setter seg ned for å ta en alvorsprat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når vi har lagt dette bak oss, må vi sette en fot i bakken og snakke om hvordan vi skal gjøre budsjettforhandlingene bedre neste år. Spesielt tenker jeg på alle omkampene, sier Bekkevold.

– Nå har vi brukt mye tid og ressurser på ting vi var enige om for ett år siden. Til neste år må vi unngå det. Her hviler det et stort ansvar på regjeringspartiene, sier han.

LES OGSÅ: Står sammen i budsjettkamp mot regjeringen

Frustrert og fornøyd

Da forliket var klart fredag formiddag, opplevde KrF det som en stor seier på sosial profil og klima. Kuttet i barnetillegget blir fjernet, bistanden blir hevet, engangsstøtten økes, asylbarn får igjen gratis kjernetid i barnehager og det kommer flere barnehageplasser.

Det kommer millioner til barnehager og flere lærere. Flere miljøtiltak innføres, inkludert miljøavgift på bæreposer.

Bekkevold var i går veldig fornøyd med det endelige resultatet og understreker at KrF har satt et «godt fotavtrykk».

– Vi må nesten tilbake til innføring av kontantstøtten i 1998 for å finne tilsvarende økning på saker til familien, hvis man regner med barnehage og familievern, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Delvis enig

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn i Venstre er delvis enig med Bekkevold i at de fire partiene nå må ta en alvorsprat om prosessen.

– Jeg synes ikke noe om omkamper. Kutt i pressestøtten var for eksempel en unødvendig omkamp, og vi bør ikke krangle om den i mange år framover, sier Rotevatn.

Samtidig understreker han at regjeringen må få levere sitt budsjett hvert år.

– Hvor vidt de tar med omkamper eller ikke, endrer ikke synet vårt på hvor målstreken er. Men for regjeringens del er det dumt å bruke tid og krefter på saker som ikke får flertall. Det budsjettet vi nå er enige om bør danne utgangspunktet for neste års statsbudsjett, sier Venstre-politikeren.

Støttepartiet er svært godt fornøyd med det endelige forslaget til statsbudsjett, og det Venstre og KrF har fått med utenom omkampene. Rotevatn trekker fram seirene på milliardskifte i grønne skatter, 500 flere kvoteflyktninger til Norge og satsing på kollektivtransport og jernbane.

LES OGSÅ: KrF reddet borteboerstipendet

Gir mersmak

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kjell Ingolf Ropstad var en av KrFs forhandlingsdelegater før de parlamentariske lederne ble hentet inn i prosessen.

– Da vi var underveis, kjente vi veldig på at det var slitsomt, så det har helt klart vært noen gnisninger. Men når budsjettet landet som det gjorde, mener jeg at det absolutt er noe KrF kan stå for. Om vi kan fortsette å få slikt gjennomslag, gir det mer mersmak, sier han.

Han håper imidlertid at budsjettprosessen blir kortere neste år, og at partene slipper så mange gnisninger.

Ropstad støtter Bekkevolds oppfordring om at de fire partiene må snakke sammen.

– Ja, vi må evaluere både det som er positivt og negativt og se hvordan vi kan gjøre det bedre.

Den norske kirke har fulgt spent med på den sosiale profilen og klima i budsjettet. I går pustet kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen lettet ut.

– Vi er veldig glade for at det ser ut som at budsjettet i større grad ivaretar fattige, både i Norge og i utlandet. Det er forventet lavere utslipp, og det blir tatt steg i riktig retning som gjør klimamålene mulige å nå, sier Johnsen.

Budsjettforlik

Det er flyttet på mellom 6 og 12 milliarder kroner.

Forhandlingene ble innledet tirsdag 4. november.

Det er finansdebatt i Stortinget 27. november. Da skal budsjettets hovedtall i utgangspunktet vedtas.

Forhandlingene ble innledet tirsdag 4. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Budsjettenighet i natt
Les også
Avgift på bæreposer gir 1 milliard til staten
Les også
Kirken gleder seg over omstillingsmidler
Les også
Frp måtte betale for bensinseier
Les også
Pressestøtten består – nullmoms vurderes