Kvinner og barn som er hentet ut av de siste IS-områdene øst i Syria. Det er omkring 30 norsk kvinner og menn i Syria og 40 barn. Mange er internert i leire som ligger i Irak, Syria og de kurdiskstyrte områdene i Tyrkia. (AP Photo/Felipe Dana)

Ber Norge ta grep for å hjelpe hjem norske IS-barn

Omkring 40 barn og 10 kvinner som er norske statsborgere, sitter i interneringsleirer i tidligere IS-områder. Folkerettseksperter sier Norge må få dem hjem.

I dag anslår PST at det er omkring 40 barn som har norske foreldre i området. De fleste er internert i leire i Irak og Syria under svært dårlige forhold. Et norsk barn et dødt, men et er ukjent om flere er døde.

Forsker Nina Øie Iversen, som har kartlagt de norske kvinnene som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, opplyser at alle har fått barn etter at de ankom krigssonen, ifølge opplysninger hun har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Straffeforfulgt

Ifølge Iversen reiste de fleste norske kvinnene alene eller sammen med andre kvinner. En av dem hadde med barn. To reiste med ektemann eller kjæreste.

Iversen har forsket på radikaliseringsprosessen og motivasjonen for å reise. Videre har hun sett på hva kvinnene mener IS kunne tilby som sekulære land i Norden ikke kunne gi dem.

De kvinnene som kommer tilbake, kan bli straffeforfulgt. Iversen opplyser at kvinnene har hatt varierende grad av deltakelse.

– Vi vet at én har jobbet på et sykehus som har vært drevet av IS, mens en annen har deltatt i rekruttering. Andre igjen har konsentrert seg om huslige sysler, sier hun.

-Særlig ansvar

Statsminister Erna Solberg har sagt at IS-krigere har rett til å vende tilbake til Norge, men myndighetene vil ikke gjøre noe spesielt for å hjelpe dem med det, heller ikke kvinner og barn i deres familier.

Folkerettsekspert Ivar Stokkereit i Røde Kors sier at norske barn skal ikke være fengslet eller internert.

– Norske myndigheter har et særlig ansvar for å få dem ut og sørge for den rehabiliteringen og oppfølgingen de trenger, sier han.

Stokkereit advarer mot tonen i debatten og det han mener er umenneskeliggjøringen av disse barna som ikke har skyld i foreldrenes eventuelle forbrytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Historien har vist oss at vi har feilet i hvordan vi håndterer barn og kvinner som ofre for krig, sier han og viser til unnskyldningen fra statsminister Solberg ga til de såkalte tyskerjentene 75 år etter krigen.

Konsulatet

Folkerettsjuristen Mads Harlem mener at det er i oppgjøret med IS’ barbariske handlinger at våre humanitære verdier blir testet.

– Vi må ta vår del av ansvaret, og det opplever jeg ikke at norske myndigheter gjør nå, sier han.

Harlem mener at statsministeren uttalelse om at norske statsborgere har tillatelse til å returnere, men ikke kan forvente noe hjelp, er hul.

– Det er opplagt at disse kvinnene og barna som sitter i leirene, ikke har mulighet for å komme i kontakt med noen norske konsulater. Det er ikke umulig for norske myndigheter å få returnert kvinnene, barna og mennene, det handler om manglende politisk vilje, sier han.

Han mener at problemstillingen er en parallell til utvisningssaker, der Norge forventer at andre nasjoner gjør sitt for å ta hjem borgere som ikke har lovlig opphold her i landet.