Ber mediene om å skjerme jurymedlemmene i Kristin-saken

Lagdommer Mette Trovik forbyr mediene å filme eller fotografere jurymedlemmene når Borgarting lagmannsrett tirsdag skal starte behandlingen av det 17 år gamle drapet på Kristin Juel Johannessen.

Trovik var tydelig da hun torsdag sendte ut informasjon til mediene om hvordan den nye rettssaken etter drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999 vil bli gjennomført i Borgarting lagmannsrett.

– Lagmannsretten minner også om at lagrettemedlemmene (juryens medlemmer) ikke skal filmes eller fotograferes. Dette har støtte i langvarig praksis ved lagmannsretten, skriver dommeren, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Lagmannsretten nedlegger i denne saken et uttrykkelig forbud mot filming og fotografering av lagrettemedlemmene utenfor ankeforhandlingen. De kan altså ikke filmes eller fotograferes på vei til eller fra rettsmøtet, før lagmannsrettens juridiske dommere kommer inn i salen om morgenen eller i forbindelse med at ankeforhandlingen avsluttes for dagen, skriver Trovik.

Må konsentrere seg om oppgaven

– -Jeg setter ikke dette i sammenheng med den såkalte Hemsedal-saken. Lagrettemedlemmene er pålagt et stort ansvar. De skal avgjøre om det føres tilstrekkelig bevis for at den tiltalte er skyldig. De må få ro til å konsentrere seg om den oppgaven de er satt til, sier bistandsadvokat Astri Aas-Hansen til NTB.

Den tidligere statssekretæren i Justisdepartementet er kjent med kritikken mot juryordningen og hun har fulgt den betente Hemsedal-saken den siste tiden. Bistandsadvokaten har satt seg inn i kritikken mot lekdommerne som bidro til at de tiltalte der ble frikjent for voldtekt.

Som den ene av to bistandsadvokater for de etterlatte etter Kristin Juel Johannessen, vil hun likevel understreke sin tillit til legdommernes plass i retten.

– Jeg mener det er grunnleggende viktig å ha et lekmannsinnslag i rettspleien. Med dagens medievirkelighet kan det være utfordrende å ikke bli påvirket av ting som sies og skrives om saken de skal dømme i. Ønsket om å skjerme lagrettemedlemmene fra direkte henvendelser fra journalister mens saken pågår, ser jeg i sammenheng med lovens krav om at det bare er det som kommer fram under rettssaken, som skal legges til grunn for rettens avgjørelse, sier Aas-Hansen.

Meddommere bekymrede

De siste to ukene har det stormet rundt frifinnelsen av de tre mennene som var tiltalt for å ha voldtatt Andrea Voldum i Hemsedal i 2014. I tillegg til navn og bilde av de frikjente, har flere spredt person- og kontaktinformasjon på internett og sosiale medier om de tre meddommerne som var med på frikjennelsen.

Tre av seks lagmannsretter i Norge har i etterkant blitt kontaktet av bekymrede meddommere som følge av denne saken. Selv om omfanget foreløpig er begrenset, uttalte førstelagmann Ola Dahl i Borgarting lagmannsrett til NRK at han frykter for rekrutteringen av meddommere i fremtiden.