Ber for lungesyk Mandela

Sør­afri­ka­ner­ne ber for Nel­son Man­de­la. 94-årin­gen ble inn­lagt på syke­hus i hel­gen, og mange mener ver­den nå må for­be­re­de seg på å ta far­vel med fri­het­si­ko­net.

- Jeg kom­mer til kir­ken i dag med Madi­ba i tan­ke­ne. Jeg øns­ker at han skal bli frisk, sier No­kut­hula Tshi­ba­sa (38), som søn­dag del­tok i guds­tje­nes­ten i Re­gi­na Mun­di-kir­ken i Soweto.

Dette om­rå­det i Jo­hann­es­burg ble i 1976 kjent for sitt opp­rør mot apart­heid­re­gi­met. Den gang satt Man­de­la, som mange re­fe­re­rer til med stam­me­nav­net Madi­ba, på Rob­ben Is­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

14 år etter Soweto-opp­rø­ret ble han satt fri, og fire år se­ne­re ble han Sør-Afri­kas førs­te svar­te pre­si­dent. Hans ar­beid for for­soning med det hvite mindre­tal­let bak apart­heid­sty­ret ga ham No­bels freds­pris og re­spekt ver­den over.

Nå tror mange at han kjem­per sin siste kamp. Gry­tid­lig lør­dag mor­gen ble han sendt fra hjem­met sitt i Jo­hann­es­burg til et ikke navn­gitt syke­hus i Pre­to­ria for å få be­hand­ling for lunge­be­ten­nel­se. Kona Graca Ma­chel av­lys­te en Lon­don-rei­se for å sitte ved syke­sen­gen, og myn­dig­he­te­ne har opp­lyst at til­stan­den er al­vor­lig, men sta­bil.

- La ham reise

Det har lenge vært kjent at Man­de­las helse­til­stand er svik­ten­de. I løpet av de siste årene har Man­de­la vært inne til syke­hus­be­hand­ling en rekke gan­ger, stort stett på grunn av lunge­pro­ble­mer. I fjor ble han også ope­rert for galle­stein, og han har dess­uten hatt pro­stata­kreft.

- Det er på tide å la ham reise, skri­ver avi­sen Sun­day Times.

- Vi øns­ker Madi­ba en rask bed­ring, men jeg tror det er vik­tig at fa­mi­li­en hans må la ham gå, sier And­rew Mlan­geni (87), en venn av Man­de­la som ble fengs­let sam­ti­dig med ham, til avi­sen.

- Vi vil takke Gud, som har gitt oss denne man­nen, og vi vil også slip­pe ham fri, la han til.

- En hard­haus

Mange sør­afri­ka­ne­re sier seg enig.

- Tata er tross alt 94. I en alder av 94, hva kan man vente seg? sier San­nie Shezi, en av kirke­gjen­ger­ne i Soweto, som om­ta­ler ham med swa­hi­li-ut­tryk­ket som betyr «far».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men ikke alle tar det for gitt at Man­de­la vil gi opp kam­pen for livet helt ennå.

- Madi­ba er en hard­haus, og i hans alder, så lenge han kjem­per, så vil han ha det bra, sier Mac Ma­ha­raj, tals­mann for pre­si­dent Jacob Zuma.

Men han leg­ger til at man må ha for­stå­el­se for at han er gam­mel og skrø­pe­lig.

God bed­ring-øns­ker sen­des li­ke­vel fra hele ver­den, blant annet fra Det hvite hus i Wash­ing­ton og Dow­ning Stre­et i Lon­don.

Ver­dig­het

Ny­he­ten om at til­stan­den er al­vor­lig for Man­de­la, fikk det til å summe på Twit­ter.

- Hold deg sterk, herr Man­de­la. Him­me­len er ikke klar for deg rik­tig ennå, het det i en av bøn­ne­ne på nett­sam­fun­net.

En annen ba om at Man­de­la nå må få fred.

- La ham dø i ver­dig­het, het det i Twit­ter-mel­din­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­de­la er fort­satt et sterkt sym­bol for fred og for­soning. Etter at han hadde sit­tet som pre­si­dent i en pe­rio­de, vend­te han seg til kam­pen mot aids, men i 2004 gjor­de han det klart at han ville trek­ke seg til­ba­ke fra of­fent­lig­he­ten.

Man­de­la har ikke vært sett of­fent­lig siden ver­dens­cu­pen i fot­ball i juli 2010 Noen TV-bil­der tatt av Man­de­la i april, da parti­le­de­re fra ANC be­søk­te ham, vakte re­ak­sjo­ner fordi den tid­li­ge­re pre­si­den­ten ser fra­væ­ren­de og skjør ut. Det kom an­kla­ger om at par­ti­et ut­nyt­tet ham.

De siste årene har ANC mis­tet mye av sin tid­li­ge­re glans og pre­ges nå av in­tern makt­kamp og kor­rup­sjons­an­kla­ger. (©NTB)

Sentrale hendelser i Nelson Mandelas liv

* 1918: Født 18. juli

* 1943: Innrulleres på jusstudier ved Witswaterand universitet og slutter seg til African National Congress (ANC)

* 1948: Apartheidpolitikken innføres. Den skiller rasene kalt hvite, svarte, fargede og asiater, fra hverandre.

* 1952: Åpner advokatkontor i Johannesburg med Oliver Tambo. De to samarbeider i kampen mot raseskillet.

* 1956: Mandela og 155 andre aktivister blir tiltalt for forræderi, men blir frikjent i 1961.

* 1961: Blir øverstkommanderende for ANCs nye væpnede fløy, Imkhonto we Sizwe.

* 1962: Pågrepet og dømt til fem års fengsel for oppfordring til streik og for å ha reist ulovlig ut av landet.

* 1963: Tiltales for sabotasje, sammen med ti andre ANC-ledere, i den såkalte Rivonia-rettssaken.

* 1964: Holder sin berømte forsvarstale i retten, der han erklærer at han er villig til å dø for et fritt og demokratisk samfunn. Dømmes til fengsel på livstid og sendes til Robben Island.

* 1980-tallet: Folkelig opprør, internasjonalt press og endret demografi bidrar til å presse fram behov for reform av styresettet.

* 1989: Mandela møter president P.W. Botha og hans etterfølger F.W. de Klerk.

* 1990: Løslates fra fengsel og innleder forhandlinger med myndighetene.

* 1991: Velges til president for ANC.

* 1993: Mottar Nobels fredspris sammen med de Klerk.

* 1994: Sør-Afrika holder for første gang valg der alle folkegrupper kan delta. Mandela velges til president.

* 1999: Går av som president etter bare en periode.

* 2004: Kunngjør at han trekker seg tilbake fra offentligheten.

(Kilder AFP, BBC, Wikipedia)