BØRSA: Best-stasjonen i Børsa har fått midlertidig tillatelse til å selge alkohol.

Bensinstasjon fikk ja til å selge øl: – En like naturlig matvare som melk og egg

Da matbutikken ble revet fikk bensinstasjonen lov å selge alkohol inntil ny butikk er på plass. KrF-politiker reagerer.

Bensinstasjonen på Børsa i Trøndelag får lov til å selge alkohol mens nærbutikken er stengt. Det har politikerne i Skaun kommune bestemt.

– Øl er en like naturlig matvare som melk og egg, og i denne saken mener jeg det er rett å utøve litt sivil ulydighet, sier Erik Fenstad (H) til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alkoholforskriften tillater ikke at det gis salgsbevilling til bensinstasjoner.

– Likhet for loven

Det var Avisa Sør-Trøndelag som omtalte saken først.

Unntaket skal gjelde inntil en ny matbutikk åpner igjen mot slutten av året.

Børsa er for tiden uten vanlig matbutikk etter at Coop-butikken ble revet tidligere denne måneden. Dermed må innbyggerne kjøre sju kilometer til nærmeste matbutikk.

Bensinstasjonen skal ha overtatt hyller fra den gamle matbutikken, men siden butikken har samme inngang som bensinstasjonen kan den ikke defineres som en matbutikk etter lovverket.

– Men vi omsetter mer i matvarer enn drivstoff, motorolje og lyspærer. Da bør det være likhet for loven, slik at vi kan selge alkohol på lik linje som matbutikker, sier innehaver Terje Lillesand ved Best Børsa til NRK.

KrF-politiker reagerer

David Sørli Nielsen, lokalpolitiker i Skaun kommune for KrF, mener Best-stasjonen fremstår som en bensinstasjon, og at vedtaket er ulovlig.

UNNTAK: Kommunen mener unntaket er nødvendig for å unngå at innbyggerne må kjøre sju kilometer for å kjøpe alkohol. Illustrasjonsfoto.

– Det er mulig forskriften er noe utdatert, men vi må uansett forholde oss til de gjeldende lover. Da Johan Sverdrup sa «all makt i denne sal» mente han Stortinget, ikke Skaun kommunestyre, sier Nielsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har bedt Statsforvalteren kontrollere lovligheten i vedtaket.

Ordføreren mener unntaket er lovlig

Ordfører Gunn Iversen Stokke (Sp) uttalte under kommunestyremøtet at «dette er første gangen jeg er med på et ulovlig vedtak». Siden har hun fått et annet syn.

– I ettertid er jeg ganske sikker på at vedtaket er lovlig. Alkoholloven gir kommuner rett til å bruke skjønn etter lokale forhold, slik som nå når matbutikken er revet, sier Stokke til NRK.