Beklager, og vinner på det

Audun Lysbakken mener Knut Arild Hareides unnskyldning er forbilledlig. - Hareide tjener på at han er mann, mener forsker.

Fors­ke­re og po­li­tis­ke kol­le­ger skry­ter av Ha­rei­de, etter at han krøp til kor­set og be­kla­get et ut­spill over­for SV.

KrFs leder inn­røm­te at tross asyl­barn­av­ta­len KrF og Venst­re har fått sam­men med Høyre og Frp, så vil asyl­barn bli sendt ut av lan­det. Det var i kon­trast til man­da­gens tri­um­fe­ren­de ut­ta­lel­se etter at sam­ar­beids­av­ta­len var et fak­tum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der sa han at løs­nin­gen som de fire bor­ger­li­ge par­ti­ene opp­nåd­de for asyl­bar­na over­gikk det SV opp­nåd­de i re­gje­ring.

- Det SV har prøvd på i åtte år, har vi klart på 14 dager, sa Ha­rei­de på presse­kon­fe­ran­sen.

Ha­rei­de mer­ket kjapt at den ut­ta­lel­sen ble for drøy.

- Jeg har gått med en vond fø­lel­se inni meg siden man­dag. Nå er det på tide å si unn­skyld til Audun Lys­bak­ken og SV. Jeg burde aldri ha sagt det, sier Knut Arild Ha­rei­de til Klasse­kam­pen. Al­le­re­de tirs­dag send­te han et brev til SV-le­de­ren med unn­skyld­nin­gen.

Re­spekt

Audun Lys­bak­ken mener andre po­li­ti­ke­re har noe å lære av Ha­rei­de.

- Po­li­tik­ken er ofte bru­tal og det er uvan­lig at noen tør å be­kla­ge hvis de har gått over stre­ken. Knut Arild opp­trer her på en måte vi alle kan lære av, og det im­po­ne­rer meg. Dette øker min re­spekt for ham. Ha­rei­de er en raus og an­ner­le­des po­li­ti­ker, skri­ver SV-le­de­ren i en sms til Dagen.

Han ut­dy­per vi­de­re at saken ikke pri­mært hand­ler om SV.

- Dette hand­ler om asyl­bar­na. Jeg håper at flest mulig får bli, og alle gode kref­ter må nå stå sam­men for å legge press på den nye re­gje­rin­gen. SV ser frem til å sam­ar­bei­de med KrF om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har hers­ket tvil om hvor mange barn asyl­av­ta­len vil gjel­de for, og etter noen dager er det klart at av­ta­len, iføl­ge Redd Barna, i beste fall kun vil gjel­de for rundt 100 av de 750 lengst­bo­en­de asyl­bar­na.

Knut Arild Ha­rei­de har bare fått po­si­ti­ve re­ak­sjo­ner.

- Mange er over­ras­ket over at jeg be­kla­ger siden det ikke har vært en medie­sak, skri­ver Ha­rei­de i en sms til Dagen. Folk i SV og de som er opp­tatt av asyl­bar­na har vært sær­lig po­si­ti­ve til unn­skyld­nin­gen.

- For meg hand­ler det om hvil­ken po­li­ti­ker jeg øns­ker å være, sier han.

Tje­ner på saken

Sti­pen­diat ved uni­ver­si­te­tet i Oslo, Elin Strand Horn­nes, job­ber for tiden med en dok­tor­av­hand­ling om kvin­ne­li­ge topp­le­der og det å be om unn­skyld­ning. Hun Ha­rei­des grep var vel­dig smart.

- Han be­kla­ger på eget ini­tia­tiv, uten press. Han har gått i seg selv og uten krav bedt om unn­skyld­ning. Evnen til å gå i seg selv er noe man for­ven­ter mer av kvin­ne­li­ge po­li­ti­ke­re. Der­med blir det eks­tra sterkt når en mann gjør det, sier hun til Dagen.

I sin av­hand­ling viser hun til at kvin­ne­li­ge le­de­re blir dømt har­de­re for sitt en­ga­sje­ment enn menn.

- Det for­ven­tes at kvin­ner skal komme ras­ke­re ut og be om unn­skyld­ning. Her gjør Ha­rei­de det uten medie­de­batt, noe som gir stor ef­fekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En Valla

Dette er na­tur­lig­vis ikke førs­te gang po­li­ti­ke­re ber om unn­skyld­ning. Men ofte er unn­skyld­nin­ge­ne gitt med mer for­be­hold enn Ha­rei­des. I 2011 måtte Sp-le­der Liv Signe Na­var­sete be leder av Sen­ter­ung­dom­men, Sand­ra Borch, om unn­skyld­ning.

- Jeg be­kla­ger at Sand­ra opp­le­ver at hun ble skjelt ut, sa hun.

Alle hus­ker Gerd Liv Val­las be­kla­gel­se til In­gunn Yssen.

- I den grad noen føler seg dår­lig be­hand­let, be­kla­ger jeg det.

Horn­nes er enig i at det er for­skjell på be­kla­gel­ser.

- Dette får preg av medie­stra­te­gi. Det gjel­der å komme seg vi­de­re, men det ender opp nes­ten som en eks­tra kri­tikk av dem som får unn­skyld­nin­gen. Dagen

Les også
Politikk og forkynningKarl Johan Hallaråker
Les også
Færre enn 170 barn omfattes av de borgerliges asylløfte