De to rettsoppnevnte sakkyndige i Breivik-saken har aldri vært i tvil om konklusjonen, sier psykiater Torgeir Husby. Tirsdag morgen overleverte han sakkyndig-rapporten til Oslo tingrett. 
Foto: Heiko Junge, Scanpix


- Behring Breivik er utilregnelig

De sakkyndige mener Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig, melder VG Nett. 

De rettsoppnevnte sakkyndige skriver i rapporten at Breivik i oppkjøringen og gjennomføringen, samt i samtaler med rettspsykiaterne, har vært psykotisk, skriver VG Nett. Konklusjonen i rapporten er at Breivik er utilregnelig, skriver avisen videre.

En av Breiviks forsvarere, Odd Ivar Grøn, vil overfor NTB ikke bekrefte om dette stemmer.
Rettspsykiaterne har hatt 13 samtaler med Breivik. Rapporten deres på 230 sider ble tirsdag levert til Oslo tingrett.
Psykiater Torgeir Husby og medsakkyndig Synne Sørheim har vurdert om Breivik var tilregnelig eller ikke da han massakrerte ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya og sprengte en bombe i regjeringskvartalet 22. juli. 77 mennesker ble drept og svært mange skadd.

Dikemark


- Det har vært et svært vanskelig og omfattende arbeid. Det er den største saken i hvert fall jeg har vært borte i, og den er vel også den største saken i norsk krimpsykiatrisk historie, uttalte Husby til NTB på vei inn i tingretten tirsdag formiddag.

I juridisk teori er en gjerningsmann uskyldig dersom han begår kriminelle handlinger uten å være tilregnelig. Men VG Nett skriver at normalt vil en konklusjon om at man er strafferettslig utilregnelig, nærmest automatisk innebære at Breivik blir dømt til tvunget psykisk helsevern.
Breivik blir trolig overført til tvunget helsevern på Dikemark psykiatriske sykehus i Asker når dommen har falt. Sykehuset er et av de tre sykehusene i Norge med høyest sikkerhetsnivå.

Overlege ved Dikemark, rettspsykiater Yngve Ystad, vil ikke kommentere om det er avklart at Breivik kommer til dem.
- Det vet vi ingenting om, men det er vanligvis slik at hvis det knyttes spesielle sikkerhetsutfordringer med en person med behandlingsdom i østlandsområdet, så vil han komme hit, sa Ystad til NTB mandag.

- Psykotisk

Samme dag uttalte Svenn Torgersen, professor emeritus i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo og forsker ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP Øst og Sør), at han ville bli overrasket dersom de sakkyndige konkluderte med at Breivik er utilregnelig.
- Jeg tror det er få fagfolk som vil gjette på at han blir vurdert som utilregnelig, sa Torgersen til NTB.

- Ut fra det som har kommet fram fra manifestet og i uttalelsene hans, samt med tanke på hva han har gjort og hvilke oppfatninger han har, så ville det forbause meg stort, sa Torgersen videre.

Merkelapper som at Breivik «lever i en fantasiverden» og at han har «vrangforestillinger» er ikke korrekt, mener Torgersen.
- Jeg tror verken han lever i en fantasiverden eller har vrangforestillinger. Han kan nok ha vrange oppfatninger av ting, men de deles jo av mange. Det er ikke noe sykt i hans meninger, for da er det mange syke i Norge. Men det er noe sykt i hans besettelse. Han er fullstendig fanget av disse ideene. Han er villig til å gå til ytterligheter. Han virker fanatisk og med paranoide trekk, men noen psykose, tror jeg ikke det er snakk om, sa Torgersen mandag.

Få utilregnelige


Den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl pekte mandag på at statistikken viser at svært få blir funnet utilregnelige.
- I fjor ble det utarbeidet 330 rettssakkyndigerapporter. Bare 24 prosent av disse konkluderte med utilregnelighet. Det sier noe om hvor få som havner i denne kategorien, samtidig som vi selvfølgelig ikke kan bruke statistikk når det gjelder enkelttilfeller, sa han. NTB