Beholdere med koppevirus funnet i USA

Myndighetene i USA forsøker å finne ut hvordan beholdere med koppevirus endte opp på et lager i et gammelt laboratorium utenfor hovedstaden Washington.

Glassbeholderne ble funnet i en pappeske da laboratoriet i delstaten Maryland skulle ryddes. Virusprøvene stammer fra 1950-tallet, opplyste den amerikanske smittevernmyndigheten CDC tirsdag.

Laboratoriet tilhører en forskningsinstitusjon som er underlagt USAs helsedepartement. Beholderne ble flyttet til et spesiallaboratorium med svært strenge sikkerhetstiltak ved CDCs hovedkvarter i Atlanta etter at de ble funnet 1. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I henhold til internasjonale avtaler er det kun tillatt å oppbevare koppevirus to steder i verden: Ved CDC-hovedkvarteret og på et statlig forskningssenter i Novosibirsk i Russland.

 Den svært smittsomme sykdommen kopper kostet flere hundre millioner mennesker livet på 1900-tallet, men ble utryddet i 1977 som følge av omfattende vaksinering.

CDC har tidligere uttrykt bekymring for at koppevirus kan bli brukt som biologisk våpen av terrorister.

 Virusprøvene fra laboratoriet i Maryland skal undersøkes for å finne ut om viruset er levedyktig, noe som er ventet å ta et par uker. Deretter vil de bli destruert.