TREKKER: Folk slutter opp om gudstjenester i store kirke i England. Her leder tidligere erkebiskopen i Canterbury, Rowan Williams, påskegudtsjensten i katedralen i Canterbury.

Bedre med kirketid på ettermiddagen

Klokken 11-gudstjenesten er under press. Den engelske kirke erkjenner at tidspunktet er lite tjenelig for folk som har det travelt i helgene.

Lokale menigheter i Den engelske kirke i England merker en nedgang i antall besøkende på gudstjenester som starter klokken 11. Utviklingen er kanskje ikke overraskende eller ny, men nå vil flere innen kirken se på alternative tidspunkt til å avholde gudstjenester på. Det er Telegraph på nett som melder dette.

For det de også ser er at midtukes-gudstjenester i store, sentrumsnære kirker og katedraler, er godt besøkt. Andelen voksne som gikk på søndagsgudstjeneste i en katedral, økte med en tredjedel i fjor. For midtukes-gudstjenestene er tallene enda høyere. Dobbelt så mange briter deltok på en gudstjeneste på en ukedag i 2014 til sammenligning med 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prest i Lichfield, Adrian Dorber, sier søndagen stadig oftere brukes til handling og husarbeid. Folk har også andre avtaler og sosiale aktiviteter.

– Derfor søker folk til tider i uken med mindre tidspress. Helgene er ofte veldig fulle, familier kjører doble løp av aktiviteter, sier han til avisen.

Distanse

Forskere mener at en av årsakene til at store kirker opplever vekst, er at folk i større grad søker en anonymitet i sin gudstjenestefeiring. Dorber tror også at korte gudstjenester fenger.

– Tidspresset på familier i helgene gjør at det er lettere å få fremforhandlet en liten times gudstjeneste på en onsdag enn på formiddagen søndag.

Prest i York, Vivienne Faull, bekrefter dette.

– Vi gir folk muligheten til å komme inn «fra kantene». Feirer vi nattverd klokken 12.30 midt i uka, vil mange av de som kommer nærmest være tilfeldig forbipasserende. Slikt oppleves som vanskelig i en liten lokalmenighet, hvor alle kjenner alle, sier hun.

I England er det også en økning i gudstjenester som feires på puber, skoler eller hjemme hos folk. Dette er organisert innad i Den engelske kirke, gjennom Fresh Expressions-bevegelsen. Det siste tiåret har det blitt startet nær 2.000 alternative menigheter i England gjennom dette programmet.

Les også
– Sosiale medier ødelegger julekortet
Les også
Skal undersøke hvorfor foreldre dropper dåpOlavstipendet
Les også
Vet for lite om digital tidsklemmeProtestfestivalen