Avdøde Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) på vei fra flyplassen i Tirin Kot sør i Afghanistan i Januar 2007. Thomassen døde etter terroraksjonen mot Serena Hotel i Kabul.

- Be for familien

Dagbladet journalist Carsten Thomassen var prestesønn og misjonærbarn.

Gunnvor R. Ødegård fra Arendal er venn av foreldrene til Carsten Thomassen (38). Hun tenker på årene hun fikk ha sammen med familien på Øst-Madagaskar.

- Vi arbeidet som misjonærer i den Lutherske kirke sammen med moren og faren hans. Her arbeidet vi i samme region. Carsten var en liten gutt som det var moro å være sammen med. Siden den gang har vi fulgt med ham i hans journalistgjerning hvor han har vært ute på mange oppdrag.

Ødegård holder fortsatt kontakt med foreldrene og appellerer til bønn for familie og venner.

- Det er vanskelig å finne ord. Det er så trist og leit. Jeg tenker på barna, samboeren og foreldrene. Vi fulgte med på TV hele tiden etter at det kom meldinger om at han var skutt. Vi la saken i Guds hender.

- Vi tenkte nok på hvor Guds beskyttende engler var når dette skjedde. Men da vi gikk til sengs kjente vi at det var godt å legge ham i Guds hånd. Det er viktig å be om at mennesker må vise den nære familien godhet i en tid som denne, sier Ødegård til Dagen Magazinet.

Far Caspar Ragnar Thomassen er prest i Holmen kirke i Asker på åttende året.

- Vi har fortsatt kontakt med familien av og til, senest i julebrev. Faren går nok ofte med slike triste budskap selv som prest. Denne gangen var det de som skulle få det triste budskapet. Ja, det er bare så ufattelig trist, sier Ødegård.



Gikk på Gimlekollen

Asbjørn Kvalbein var rektor på Gimlekollen Mediehøyskole i tiden da Carsten Thomassen utdannet seg til journalist i 1988-89.

- Han var en tillitvekkende ung man som viste faglig gode takter. Han var ung den gang, kanskje18-19 år da han kom til oss på Gimlekollen. Han har utviklet seg mye siden da, sier Kvalbein som legger til:

- Han var en jeg fikk respekt for.

Odd Sverre Hove, sjefredaktør i Dagen Magazinet var blant mange fra pressen som valgte å skrive seg inn i kondolanseprotokollen i går.

«I dyp ærbødighet for en fremragende pressekollega som er falt i tjeneste. En særlig medfølelse med nærmeste familie. Varme tanker til sjefredaktør Anne Aasheim og alle kolleger i Dagbladets redaksjon,» skriver Hove.



Dyktig journalist

Carsten Thomassen var medlem av Stortingets presselosje og i det politiske miljøet er det mange som kjenner han.

- Jeg lærte Carsten Thomassen å kjenne som en dyktig journalist og et godt menneske gjennom mange års samarbeide, sier statsminister Jens Stoltenberg.

President i presselosjen, Kjetil Alstaheim, var en nær venn av Thomassen.

- Han var en nær venn og var min forlover, sier Alstaheim som hadde vanskeligheter med å holde på stemmen i samtale med Dagen Magazinet.

Ingen av de Dagen Magazinet snakket med i går kjenner til at journalistkollegaer har blitt drept i arbeid.



Dagbladet til kirken

Prest Per Arne Dahl forteller Dagen Magazinet at Trefoldighetskirken tirsdag holdt åpent for kollegaer i Dagbladet.

- Det var ansatte i Domkirken og Trefoldighetskirkens menigheter som ringte Dagbladet og spurte om vi skulle åpne kirken i dag. Vi spurte om de ville komme. De ble veldig glad for dette og syntes det var en veldig god tanke. Her kan de skrive i protokollen og tenne lys, forteller Dahl til Dagen Magazinet.


DM