13. juni i Bagdad: Irakiske menn verves til å hjelpe militæret i kampen mot ISIL-opprørerne som erobrer stadig nye områder. Foto: AFP: Ali Al-Saadi / NTB Scanpix

BBC: Islamister har inntatt deler av Baquba

Ytterliggående islamister har angrepet byen Baquba bare 6 mil utenfor Bagdad. Derfra ligger veien åpen rett fram til den irakiske hovedstaden.

Opprørerne tok natt til tirsdag kontroll over flere kvartaler og inntok Baqubas politihovedkvarter, der de også fikk tak i mange våpen, ifølge rapportene.

Tirsdag formiddag oppga politikilder til nyhetsbyrået AFP at flere titall personer er drept i kampene om byen. Men de sa også at de militante islamistene var drevet tilbake etter at de en periode hadde kontroll over flere nabolag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Baquba er provinshovedstad i Diyala rett nord for Bagdad. Hvis opprørerne greier å innta byen, ligger veien åpen rett fram til Bagdad, og det vil innebære en betydelig utvikling i kampene mellom sunnimuslimske opprørere og sjiamuslimske regjeringssoldater, ifølge BBC.

Meldingene om at opprørere var på vei inn i de sunnimuslimske områdene rundt byen, kom natt til tirsdag.

Det antas at det er opprørere fra den ekstreme islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som forsøker å innta byen, men det kan også være snakk om andre sunnimuslimske opprørere, ifølge BBC.

Sunnimuslimer som har følt seg undertrykt av Iraks sjiadominerte regjering, har den siste tiden gjort felles sak med ISIL-opprørerne i et forsøk på å styrte den sjiadominerte regjeringen til statsminister Nuri al-Maliki.