MÅLRETTET: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) setter foten ned mot skattlegging av barnetrygden. Men flere personer i Arbeiderpartiet, og også en representant for Senterpartiet har tatt til orde for å behovsprøve eller skattlegge barnetrygden slik at den kan bli mer målrettet for de som trenger det mest.

Barnetrygden splitter Ap

Sterke rødgrønne krefter vil omfordele barnetrygden til dem som trenger den mest. Debatten om skattlegging av barnetrygden splitter både Arbeiderpartiet, regjeringen og Stortinget.

Nestleder i familie- og kulturkomiteen, Gunn Karin Gjul (Ap) ser en betydelig omfordelingseffekt ved å legge barnetrygden på toppen av vanlig inntekt og la den bli beskattet.

- Tanken er jo at de med lav inntekt får beholde hele barnetrygden ettersom skatteprosenten også er lav, mens de med høye inntekter vil betale toppskatt av trygden. Litt avhengig av hvor vi setter grensen, vil en slik ordning føre 1,5 milliarder kroner tilbake til statskassen. Disse midlene skal så brukes til å heve satsen for de fattigste, sier Gjul til NTB.

Mer til de fattigste

Dagsavisen skriver at hennes partifelle, Tove Karoline Knudsen, er enig i at de barnetrygden bør omfordels slik at det blir mer til de som trenger mest.

- Barnetrygden ble opprettet på en tid da kvinnene var hjemme, og lenge før kontantstøtten. Vi er ganske mange som mener at man bør se på dette nå. Dette kunne være en fin måte å gi mer til de fattigste barnefamiliene, sier Knudsen.

Opposisjonen er imot

Men selv om Arbeiderpartiet etter endt programprosess skulle lande på et ja til skattlegging av barnetrygd, vil forslaget uansett møte politisk motstand. Både Frp, Høyre, SV og KrF er imot. Det er også Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) og sosialpolitiker Eva Kristin Hansen (Ap).

- Jeg mener det er riktig å ha en barnetrygd som er lik for alle. Jeg tror det er viktig å ha universelle ordninger, det handler om tillit til velferdssamfunnet. Skattlegging og behovsprøving mener jeg dessuten fører til stigmatisering av dem som eventuelt skal få, sier Hansen, i følge Dagsavisen.

Mer til de fattigste

Hun er dermed på linje med fattigdomsforsker og professor Kjell Underlid som uttaler seg i papirutgaven av DagenMagazinet i dag.

- Dette vil i aller høyeste grad virke stigmatiserende. Jeg ser for meg barn som sier «Mor din får barnetrygd. Ha, ha, ha». Fattige i Norge har mer enn nok av behovsprøving. De er stort sett utsatt for behovsprøving fra de står opp om morgenen til de legger seg om kvelden.

Et bærende prinsipp

Underlid mener at skillet mellom fattig og rik heller må reduseres gjennom skattlegging av lønn og formue.

- Velferdsstaten har som et bærende prinsipp at det er noe som skal være likt og universelt for alle, sier Underlid.

Les mer i DagenMagazinet.