Barnekirurger kritiske til omskjæringsforslag

Helseminister Bent Høie (H) får motbør for sitt forslag om at nyfødte gutter skal få tilbud om å bli omskåret på offentlige sykehus. Norsk barnekirurgisk forening mener nyfødte må legges i narkose hvis de skal omskjæres.

Leder av for­enin­gen, Mor­ten Vigen, sier til Af­ten­pos­ten at ri­tu­ell om­skjæ­ring ikke skal være en del av det of­fent­li­ge helse­ve­se­net.

Vigen sier at hvis inn­gre­pet skal gjø­res på bar­sel­av­de­lin­ge­ne på et vå­kent og ny­født barn, vil man måtte gi bar­net nar­ko­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vil ikke under noen om­sten­dig­he­ter gjøre ki­rur­gi på ny­fød­te barn uten ge­ne­rell anes­te­si, det vil si nar­ko­se. Og nar­ko­se for­ut­set­ter kom­pe­tent anes­te­si­per­so­nell med spe­sial­kunn­skap med nar­ko­se på barn, sier Vigen.

- Den verste løsningen

For­sla­get fra Høie blir frem­met på Stor­tin­get i løpet av noen få uker, og barne­om­bud Anne Lind­boe mener for­sla­get er den verst ten­ke­li­ge løs­nin­gen.

- Det er det samme som å si at dette er sunt og bra. Mange vil tenke at dette må være rik­tig når det til­bys på syke­hu­set, sier hun.

- Passer i mangfoldig samfunn

Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, mener på sin side at det er en stor for­del hvis om­skjæ­ring kan bli ut­ført på syke­hus av fag­per­so­nell med høy kom­pe­tan­se.

- Jeg synes helse­mi­nis­te­ren har kom­met med en god løs­ning som pas­ser i et mang­fol­dig sam­funn, sier han.

Få jødiske omskjæringer

Leder og for­stan­der i Det Mo­sa­is­ke Tros­sam­fund, Ervin Kohn, sier at den jø­dis­ke mi­no­ri­te­ten bare har rundt fem om­skjæ­rin­ger i året, men tror for­sla­get er vel­dig bra for den mus­lims­ke be­folk­nin­gen.

Også den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen hadde pla­ner om å inn­føre om­skjæ­ring på of­fent­li­ge syke­hus.

Les også
Tror ikke på skjult omskjæring av gutter
Les også
Jagland forsvarer rett til omskjæring