Barnefattigdommen øker i Europa

Nesten 27 millioner barn i Europa er enten fattige eller sosialt utestengt, viser en ny rapport fra Redd Barna.

- Fat­tig­dom er ikke et na­sjo­nalt fe­no­men. Den har ikke pass. Fat­tig­dom kjen­ner ingen gren­ser og gjel­der barn i alle land i Euro­pa, sier leder Janne Ra­a­nes i Redd Bar­nas Nor­ges­pro­gram.

I Norge vokser 140.000 barn, eller 11,9 pro­sent av barna, opp under svært dår­li­ge leve­år, iføl­ge rap­por­ten «Child Pover­ty and Soci­al Exclu­sion in Euro­pe».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rap­por­ten måler fat­tig­dom etter AR­O­PE-in­di­ka­to­ren, som måler ri­si­ko­en for fat­tig­dom eller so­si­al ute­sten­gel­se.

Høyere prosent for lavt utdannede

An­de­len barn i ri­siko­so­nen i Euro­pa økte til 61 pro­sent for barn av for­eld­re med lav ut­dan­nel­se, mens an­de­len for barn med høyt ut­dan­nen­de for­eld­re, var på bare 0,5 pro­sent.

Den øko­no­mis­ke kri­sen har ram­met barna hardt, og mel­lom 2008 og 2012 økte an­tall fat­ti­ge barn i Euro­pa med nes­ten 1 mil­lion. Men rap­por­ten kon­klu­de­rer med at stat­li­ge for­de­lings­me­ka­nis­mer kom­bi­nert med sys­sel­set­ting har størst inn­fly­tel­se på fat­tig­doms­ra­ten hos barn.

Handler ikke bare om penger

- Fat­tig­dom hand­ler ikke bare om å mang­le pen­ger. Det betyr mer enn at barns ba­sis­be­hov, som mat, klær og til­strek­ke­lig bolig, ikke blir iva­re­tatt. Det hand­ler også om so­si­al ute­sten­gel­se og man­gel på til­gang til tje­nes­ter, in­klu­dert vel­ferds­ord­nin­ger og ut­dan­ning, sier Ra­a­nes.

©NTB