Bare én KrF-representant vil åpent støtte ny homopolitikk nå

Et flertall i KrFs stortingsgruppe svarer uklart på om de vil ha forandring i partiets syn på homoekteskap. Dette kan sette partileder Knut Arild Hareides lederskap på prøve, mener valgforsker.

I kjølvannet av partilederKnut Arild HareidesPride-støtte, spurteVårt Land åtte av partiets stortingsrepresentanter for å få svar om de støtter programkomiteens nye ekteskapspunkt. De ble også spurt om de selv vurderte offentlig å støtte Hareides Pride-deltakelse.

LES:Krisemøte etter Hareide i Pride-parade

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kun én i stortingsgruppen sier tydelig ja til den endringen i programformulering som har skapt strid. Han sitter til gjengjeld i programkomiteen. To vil beholde dagens formulering og resten svarer uklart. Og med unntak av to, er det ingen andre som støtter Pride-deltakelsen til partilederen.

– Man skal være litt forsiktig med å gjøre en rundspørring i ferien til et fasitsvar. Men om det etter diskusjon i partiet er et stort flertall som ikke støtter partilederen, er ikke dette heller noe positivt. En opprivende strid innad i et parti er det verste man kan ha når man skal inn i en valgkamp, sier valgforskerBernt Aardal.

Han tror KrFs syn på homoekteskap kan sette Hareides lederskap på prøve.

– Det er en test på i hvilken grad han er i stand til å lede folk innad i sin retning, og i hvilken grad han vil håndtere det om han ikke får folk med seg.