Flere bør bruke refleks, sier NAF. Enda bedre enn brikke er vest, ifølge tester. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Bare én av fire bruker refleks

Torsdag markeres refleksens dag. NAF har testet hva som er best synlig – og konkluderer med at refleksvest er betydelig bedre enn brikker og bånd. Men bare én av fire bruker noen av delene.

– Få refleksen opp fra skuffen og på kroppen. Sammen kan vi utgjøre store forskjeller, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Testene viser at refleksvester jevnt over gir 30 prosent bedre synlighet enn refleksbrikker og -bånd. Med vest var testpersonen synlig på 200 meters avstand, mens samme person uten vest knapt nok var mulig å få øye på før testbilen var 5 meter unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– 5 meter gir verken rom for å reagere eller styre unna. Selv mindre refleksbrikker og -bånd øker synligheten betraktelig dersom de er riktig plassert på kroppen. I bytrafikk vil eksempelvis et refleksbånd festet rundt leggen eller ankelen, ha bedre effekt enn hvis det er festet på armen, sier Sagedal.

Se NRK-reportasjen om reflekser:

 

Selv om utviklingen har vært positiv, bruker fortsatt bare én av fire refleks, ifølge NAF.

– Dessverre er det vi voksne som er dårligst på refleksbruk. Ofte husker man på at barna skal ha refleks, men glemmer seg selv. Her har vi alle en jobb å gjøre, sier NAFs informasjonssjef.