Barak blir ikke forsvarsminister

Israels avtroppende statsminister Ehud Barak blir likevel ikke forsvarsminister i Ariel Sharons regjering. Sent i går kveld trakk Barak seg også som leder av det israelske arbeiderpartiet.

I et brev til påtroppende statsinister, Ariel Sharon, som ble kjent sent tirsdag kveld, meddeler Barak sin avgjørelse. Den tidligere generalen, som ikke lyktes i å nå fram til en fredsavtale med palestinerne, trekker seg fra alle former for politisk liv så snart en ny regjering er klar, melder NTB.
Ehud Barak kommer trolig til å offentliggjøre sin avgjørelse i dag. Det er ennå ikke klart hvem som vil erstatte ham i Sharons regjering og som leder av arbeiderpartiet.

Barak kunngjorde at han trekker seg fra politikken allerede valgnatten 6. februar, rett etter at nederlaget ble kjent. Senere angret Barak og takket ja til tilbudet om å bli forsvarsminister i den nye Sharon-regjeringen. Israelsk presse spekulerer i følge NTB i om Barak er blitt presset til å tre tilbake.
I går kveld møttes nemlig åtte ledende skikkelser innenfor opposisjonen i arbeiderpartiet for å bli enige om en strategi for å kvitte seg med Barak. Blant deltakerne på møtet var flere favoritter i kappløpet om lederstillingen i partiet. En av dem, innenriksminister Haim Ramon, uttalte seg i krasse ordelag mot Barak etter møtet.
- Barak tror han er partiet, folket og nasjonen. Derfor gjør han selvfølgelig alt for landets beste, sa Ramon til Jerusalem Post før Baraks retrett ble kjent.

Det er ennå ikke klart hvordan Baraks retrett vil påvirke Sharons forsøk på å danne en samlingsregjering med arbeiderpartiet.
Uten Barak kan det godt hende at det er flertall i partiet for å slutte seg til Sharons regjering. Nå må Sharon finne en ny forhandlingspartner, og han må finne en ledende arbeiderpartipolitiker som kan profilere dette partiet i regjeringen.

Per Ole Aalberg