Baptistiske helter for rettferdighet

Personlig føler jeg alltid ærbødighet når jeg møter en baptist, med tanke på deres kamp på vårt kontinent for å bringe oss evangeliet som de første kristne forkynte.

Nobels fredspris for 2002 er tildelt. I denne sammenheng blir baptistenes historie holdt frem i flere land. Og det er ingen tilfeldighet at mediene nevner deres egenart. Baptistene blir omtalt som helter for rettferdighet. Gjennom tidene har de kjempet for et evangelium i overensstemmelse med Skriften, og et grunnleggende syn på like rettigheter for alle mennesker. Det er såpass oppsiktsvekkende at det bør bli gjenstand for en kommentar.

Ordet alene
Baptistiske vekkelser har vært en kamp mot fordommer og konventikkelplakater. Deres europeiske historie er et vitnesbyrd om forfølgelse, tortur og til og med henrettelse. Tusenvis av baptister ble utvist fra Europa til den nye verden. I Amerika skulle vekkelsen slå rot og bli en førende kraft i det evangelikale bildet. Baptistiske misjonærer og forkynnere har reist over hele verden til inspirasjon og fornyelse.
I denne forbindelse er det interessant å merke seg baptismen i Skandinavia. Også her var det tale om forfølgelse og lidelse. En tysker ved navn John Gerhard Oncken skulle i 1836 døpe en danskfødt jøde av polsk opprinnelse. Han hette Julius Købner og var sønn av en rabbiner. Købner ble pioner for baptistene i Danmark. Vekkelsen skulle spre seg både til Sverige og Norge. Sammen med Hans Nielsen Hauges tidligere virksomhet, skulle bevegelsen i Norge bane veien for lavkirkelig forkynnelse og menighetsliv. Det som vi i dag kaller «pinsefamilien», altså pinsevenner, De Frie Evangeliske Forsamlinger, trosmenigheter m.fl., har virkelig fått nyte deres frukter. For baptistene skulle Luthers tese om Ordet alene, i sannhet være altoverveiende. Det representerte på den ene side en menighet etter mønster av de første kristne, og på den andre en overbevisning om hvert menneskes rett til frihet og likeverd.

E.V. Sjöblom
For omlag 100 år siden var den belgiske kolonien Kongo utsatt for et folkemord. Det representerer noen av de uhyggeligste overgrep i moderne tid. Det var utbytting, tortur og lemlestelse av såkalte primitive mennesker. Den svenske baptistmisjonæren E.V. Sjöblom så grusomhetene og tok opp kampen. Med fare for eget liv gjorde han verdensopinionen oppmerksom på det forferdelige som skjedde. Internasjonale protester førte til at belgierne forstod alvoret og endret sine holdninger. Sjöblom skrev i en av sine notater: «... Det främsta hindret för sann civilisation är inte hedendomens mörker, utan de ogudaktiga europeerne.» Så vidt jeg vet fikk han ingen belønning for sin innsats, men blir i dag omtalt som en av de baptistiske helter.

Martin Luther King jr.
Historien om Martin Luther King er velkjent. Han virket først som baptistprest i Montgomery, Alabama. Det er en av de amerikanske sydstatene. I 1963 skulle han begynne sin kamp for likestilling mellom rasene i Birmingham i samme stat. Han var den organisatoriske leder for den historiske marsjen mot Washington. Ved Abraham Lincoln-statuen holdt han sin bevingede tale: «I have a dream...» I 1964 ble han tildelt Nobels fredspris, bare 35 år gammel. Han var sterkt påvirket av de gamle baptistenes kamp for alle menneskers like rett for Gud og for loven, og av Gandhis lære om ikke-vold. 4. april 1968 ble han myrdet, mens han oppholdt seg i Memphis, Tennessee. En av hans tre bøker som er oversatt til norsk bærer tittelen «Broen heter kjærlighet».

Jimmy Carter
Tidligere president Jimmy Carter har nettopp vært i Oslo og fått Nobels fredspris for 2002. Det har nok skjedd i første hånd for hans arbeid for fred i Midt-Østen. Selvom jeg ikke har hans syn på en deling av Israel, nærer jeg den dypeste respekt for hans arbeid for fred i området. Etter hans initiativ skulle Egypts president Anwar Sadat reise til Menachem Begin i Israel og innstille fiendtlighetene mellom de to landene. Det kostet Sadat livet fra fanatiske islamister.
Men Carters navn er også knyttet til et medmenneskelig og medisinsk velferdsarbeid i den tredje verden. Det har vært med på å bekjempe farlige tropesykdommer og lindre fattigdom og nød. I et intervju med CNN i forbindelse med fredsprisen, nevnte han på en stillferdig måte, at han hadde skrevet personlige brev og fått løslatt 50 000 politiske fanger. Det er en bedrift i seg selv verdig en fredspris!. Jimmy Carter er både søndagsskolelærer i sin menighet og legmansforkynner. Overalt hvor han reiser vitner han om troen på Jesus Kristus som sin frelser.

Eksempel til etterfølgelse
Naturligvis fins det i verden mange slags baptister. På samme måte fins det også i verden mange slags pinsevenner, lutheranere, osv. Ikke alle kjemper for det bibelske menneskeverd. Men hele Det nye testamente har på en utvetydig måte vist oss både betydningen og forpliktelsen i denne sak (Matt. 22,37.39; Gal. 3,28). At Jimmy Cater som en mann fra sydstatene kjemper mot fordommer og diskriminering, vekker oppsikt. Det er et eksempel til etterfølgelse for oss alle. I så måte har han videreført de første baptisters kamp for rettferdighet og barmhjertighet. Personlig føler jeg alltid ærbødighet når jeg møter en baptist, med tanke på deres kamp på vårt kontinent for å bringe oss evangeliet som de første kristne forkynte.