ALTERNATIV: I flere land kan en levere nyfødte barn i en luke for adopsjon, som et alternativ til abort.

Babybokser kan bli forbudt i Europa

FN vurderer å forby babyboksene hvor mødre i flere europeiske land leverer sine uønskede babyer.

I flere europeiske land finnes en ordning hvor kvinner kan plassere uønskede babyer inn i en oppvarmet kurv inni en luke. Straks babyen er plassert får en helseperson beskjed om den nyankomne, videre startes en adopsjonsprosess for babyen.


Problematiseres

I forrige måned ble problematikken tatt opp i Europaparlementet av FNs komité for barnerettigheter.

- Disse boksene krenker barns rettigheter. De hindrer samfunnet i å kartlegge sosiale problemer rundt slike saker, og i stedet for å tilby hjelp, forteller vi at det er greit å levere fra seg en baby og stikke av, sier den ungarske psykologen Maria Herczog i FNs komité for barnerettigheter, ifølgeVG.

Omtrent 200 babybokser finnes i dag i Tyskland. Ifølge nyhetsbyrået AP har Polen og Tsjekkia mer enn 40 babybokser hver, Italia, Litauen, Russland og Slovakia skal ha rundt ti babybokser hver, mens Sveits har to og Belgia én. Europaparlamentet ber nå de ulike landene som har disse boksene om å fjerne dem.


Babylukene sjokkerer

- Med tanke på at adopsjon er lite brukt av kvinner i Norge tenker jeg at dette ikke er helt realistisk, men at det er flott med tiltak som redder liv, sa generalsekretær Liv Kjersti Skjeggestad i Menneskeverd tidligere i høst da Dagen tok opp problematikken.

Heller ikke Laila Dåvøy (KrF) i helsekomitéen på Stortinget er særlig begeistret for babyboksene:

- Det er ganske skremmende, jeg skjønner ikke hvordan det kan være mulig. Jeg håper de 
aldri kommer til 
Norge.


LES OGSÅ: Reddet 30 kinesiske babyer fra søpla

(Dagen)