SMÅ BARN: - Jeg har ikke sans for å straffeforfølge norske statsborgere som kommer til Norge med små barn, sier Bent Høie i Høyre. Foto: Erlend Aas, Scanpix

Avviser surrogatforbud fra utlandet

Bent Høie (H) avviser forbud mot kjøp av surrogatitjenester i utlandet, slik Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum tar til orde for. Frp støtter et slikt forbud.

Overfor Dagen presiserer Høie, som er leder av Stortingets helse- og omsorgskomite, at han er tilhenger av dagens forbud i Norge. Ut fra de signaler som er kommet fra Senterpartiet og SV, anser han at det nasjonale forbudet står sterkt. Høyrepolitikeren sier seg glad for at disse partiene ikke har endret standpunkt.
- Jeg har imidlertid ikke sans for å straffeforfølge norske statsborgere som kommer til Norge med små barn. Forslaget fra Slagsvold Vedum vil i realiteten gjøre barn til ulovlige barn. Det blir et feil virkemiddel. Man kan ikke, og bør ikke, hindre alt man ikke liker ved lov, mener Høie.

Mer enn homokamp

I Aftenpostens nettutgave i går argumenterte Senterpartiets parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum med at det er viktig å holde fast ved at den som føder et barn pr. definisjon er mor.
- Debatten om surrogati har i stor grad blitt gjort til en homokamp. Det handler om noe mye større. Barnets rettigheter må i fokus. Det norske Stortinget har slått fast at den som føder barnet pr. definisjon er mor. Det prinsippet er det viktig å holde fast ved, sa Slagsvold Vedum.
Nå ber han regjeringen vurdere om det er mulig å innføre en lovgivning som er bygd på samme prinsipp som forbudet mot sexkjøp i utlandet. I dag kan de som kjøper sex i utlandet bli straffet i Norge.

Barn ingen rettighet

Solveig Horne, som er Fremskrittspartiets familiepolitiske talskvinne i Stortinget, viser til at Frp mener at surrogati skal være ulovlig i Norge og mener det er naturlig at forbudet utvides til også å gjelde for kjøp av denne type tjenester i utlandet.
- Det er ingen meneskerettighet å få barn. Det finnes andre måter å få barn på, for eksempel ved adopsjon, sier Horne til Dagen.
Horne erkjenner at det kan være vanskelig lovgivningsmessig å få loven til å virke i andre land
Det er en problemstilling, men vi vil likevel jobbe for at det skal bli ulovlig å kjøpe surogati i utlandet, sier Horne.
Dagen