Avviser kamp for aktiv dødshjelp

Frp-leder Siv Jensen nekter for at det blir en ny, stor debatt om aktiv dødshjelp i partiet.

- Noen sier at vi skal ha en kraf­tig, for­ny­et de­batt om aktiv døds­hjelp. Nei, vi skal ikke det, sier Siv Jen­sen til Dagen.

I hel­gen skal Frem­skritts­par­ti­ets lands­møte på be­hand­le for­sla­get til nytt parti­pro­gram.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der blir tro­lig da­gens for­mu­le­ring om at par­ti­et vil til­la­te aktiv døds­hjelp «i noen si­tua­sjo­ner (...) re­gu­lert av et strengt lov­verk», vi­dere­ført prin­sippro­gram­met.

Ster­ke re­ak­sjo­ner

Kris­te­lig Folke­par­ti og helse­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre har rea­gert sterkt på at stand­punk­tet fast­hol­des i prin­sippro­gram­met.

- Med for­sla­get om å gjøre aktiv døds­hjelp lov­lig viser Frp sin sanne verdi­li­be­ra­lis­tis­ke side, sier par­la­men­ta­risk leder Hans Olav Syv­er­sen, til Vårt Land.

Sam­ti­dig mener Bent Høie i Høyre at dette er upro­ble­ma­tisk så lenge det ikke er med i hand­lings­pro­gram­met.

- En ikke-de­batt

Frps ja til aktiv døds­hjelp be­grun­nes med føl­gen­de: «Fri­het til å be­stem­me over eget liv, betyr også at man bør sik­res ret­ten til en ver­dig av­slut­ning av livet».

Parti­le­der Siv Jen­sen av­fei­er en­hver mis­tan­ke om at Frp nå vil kjem­pe for å få gjen­nom­slag for at syke og dø­en­de kan bli hjul­pet til å av­slut­te livet.

- Det er en pro­blem­stil­ling i sta­bilt side­leie, og ikke noe vi kom­mer til å jobbe for i neste fire­års­pe­rio­de. Det er ikke gjort noen end­rin­ger på det som står i da­gens prin­sippro­gram. Dette er en ikke-de­batt, sier hun til Dagen.

Stemt fram i 2009

Stand­punk­tet for aktiv døds­hjelp ble frem­met av Frem­skritts­par­ti­ets Ung­dom og tatt inn i pro­gram­met i 2009. Jen­sen stem­te for, men sa etter­på at det var et «ar­beids­uhell».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er vel­dig glad for at lands­mø­tet har tatt et ty­de­lig stand­punkt i denne saken. Å be­stem­me over eget liv, hand­ler for meg også om ret­ten til å av­slut­te det, sa Hanne Maren Blå­fjell­dal, som da var FpUs førs­te nest­for­mann, til Gud­brands­dø­len Dag­nin­gen etter ved­ta­ket.

DAGEN

Les også
Følg Frp-landsmøtet direkte på Dagen.noFølg sendingene fra Frps landsmøte her: