Det har lenge hersket usikkerhet om landets desidert største kirkesamfunn, Den norske kirke, vil bli med i tv-kanalen. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og resten av Kirkerådet har nå besluttet at de ikke vil inngå et formalisert samarbeid med kanalen. Foto: NTB

Åtte har sagt ja, men den største blir ikke med i Vårt Lands tv-satsing

Den norske kirke avviser formalisert samarbeid med TVL.

Kirkerådet vedtok på sitt møte fredag at landets desidert største kirkesamfunn ikke går inn i et formalisert samarbeid med TVL, som er avisa Vårt Lands tv-prosjekt.

Etter planen skal kanalen være på lufta i løpet av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Ut fra en totalvurdering av målgruppe, risiko, økonomiske konsekvenser, nedslagsfelt og kanaler med størst potensiale, ønsker Kirkerådet ikke å gå inn i et formalisert samarbeid med TVL slik det er beskrevet i invitasjonen.»

Slik lyder vedtaket i Kirkerådet.

Tilbake som samarbeidspartnere står dermed åtte organisasjoner, et kristent produksjonsselskap og positive signaler fra norsk kristenlivs tyngste samarbeidsorgan.

Les også
En bred og samlende TV-kanal

Disse har sagt ja

Etter at Kirkerådet har vedtatt å si nei til et formalisert samarbeid med TVL, ser listen slik ut over organisasjoner som har inngått intensjonsavtale om å lage TV sammen med TVL:

Areopagos

NMS

NMSU

Israelsmisjonen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frelsesarmeen

Misjonssalliansen

Troens Bevis

NLM

I tillegg kommer produksjonsselskapet TV Inter.

Åpne for å bidra med innhold

Også Norges Kristne Råd positiv til å delta i prosjektet. De er også åpne for en dialog om å utnevne kringkastingsråd for kanalen.

Generalsekretær Erhard Hermannsen sier i en pressemelding at «når redaktør Alf Gjøsund sier at Kirke-Norge er positiv til TVL-planene, så ble dette bekreftet på vårt styremøte onsdag.»

– I samtalen uttrykte mange kirker også åpenhet for å bidra med innhold på kanalen, sier Hermansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alf Gjøsund (50) er til daglig redaktør i Vårt Land, men arbeider for tiden som leder for tv-prosjektet.

Les også
Hvorfor takket Tro & Medier nei til TVL?

– Hele tiden positive

NMS (Det Norske Misjonsselskap) og ungdomsorgansisasjonen NMSU sa først nei, men har snudd.

– Ingen dramatisk snuoperasjon, sier generalsekretær Helge S. Gaard

– Vi har hele tiden vært positive til kanalen, men landsstyret fant i januar ikke plass i budsjettet på de premissene som lå til grunn. I likhet med resten av verden har også NMS vært i en økonomisk unntakstilstand på grunn av pandemien.

Lavere risiko

I det opprinnelige forslaget fra TVL om samarbeid var bidraget fra NMS spesifisert. I avtalen som nå er inngått, tar man i stedet utgangspunkt i NMS’ egne behov og muligheter. Det betyr lavere terskel og lavere risiko for NMS når de nå deltar i TVL-samarbeidet, heter det i en pressemelding fra TVL.

Gratis og lineær

TVL håper å være på lufta i løpet av inneværende år. Kanalen blir lineær, det vil si å finne i den ordinære kanalpakken for tv-abonnenter. Den rigger seg samtidig for en digital framtid.

Driften skal i hovedsak finansieres med annonseinntekter, og for seerne vil den «i overskuelig framtid» være gratis, ifølge egenpresentasjonen.

Vil gi folket digitalt kirketilbud

Samtidig som Kirkerådet vendte tommelen med for deltakelse i Vårt Lands tv-planer, vedtok rådet at de «ønsker å gi befolkningen et bredt, godt og enkelt tilgjengelig digitalt kirketilbud som formidler kirkens budskap.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videre heter det i vedtaket:

– .For å sikre at kirken når ut til flest mulig med sine digitale tilbud, særlig yngre målgrupper, ber Kirkerådet om at det arbeides videre med alternative distribusjonsmuligheter.

– Kirkerådet ber administrasjonen undersøke muligheten for å etablere et produksjonsselskap for kristent innhold med deltagelse fra bredden i kristen-Norge og samtidig søke samarbeid med relevante kanaler for å lage gode programkonsepter som kan distribueres gjennom deres nettverk.