Asylsøkerne i Finnmark er pågrepet

Politiet har pågrepet alle asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark. De må dermed sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates innen tre døgn.

Politiets utlendingsenhet (PU) måtte igjen avlyse en planlagt retur med buss fra Finnmark til Russland fredag, angivelig på grunn av manglende busskapasitet.

PU vil gjøre et nytt forsøk på å returnere avviste asylsøkere lørdag, sier PUs sjef i Kirkenes, Tor Espen Haga, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fredag er det flere politipatruljer ved ankomstsenteret for å unngå at noen av dem rømmer.

Avlyst retur

Flere personer forsøkte å komme seg bort fra ankomstsenteret før en planlagt retur av 31 avviste asylsøkere torsdag. Også denne returen ble avlyst, ifølge PU på grunn av manglende kapasitet i Russland. Planen var da å gjenoppta busstransporten fredag.

Etter at returen ble avlyst torsdag, besluttet Utlendingsnemnda (UNE) at en syrisk trebarnsfamilie som egentlig skulle ha sittet på bussen til Nikel eller Murmansk i Russsland, skal få saken sin vurdert på nytt og får bli i landet inntil videre.

Kirkeasyl

Tre andre – et ektepar og en mann i studentalder – kom seg bort fra ankomstsenteret da det ble kjent at de sto på listen over folk som skulle sendes ut. De har søkt kirkeasyl i Kirkenes kirke.

Politimester Ellen Katrine Hætta sier til NRK at politiet foreløpig ikke har planer om å hente noen ut av kirkeasyl.

Aktivister tilknyttet Refugees Welcome to the Arctic planlegger en ny demonstrasjon ved ankomstsenteret fredag.

– Vi kan ikke ha det slik at mennesker ikke får sine asylsøknader vurdert på en ordentlig måte. Så lenge du ikke gjør dette grundig, kan du gjøre feil. Du kan risikere liv og helse for veldig mange, sier Linn Herland Landro i gruppen til NTB.