Politiet etterforsker dødsfallet til tidligere kirketjener Per Høyland (73) som ble funnet død i Oslo mandag, som et drap, bekrefter Oslo-politiet. Foto Morten Holm / SCANPIX

- Åstedet bærer preg av kamp

Obduksjonen av Per Høyland (73) som ble funnet død i sin leilighet i Oslo mandag, viser at han døde av grov vold. Åstedet bærer preg av kamp, ifølge politiet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten ble klar tirsdag ettermiddag.

- Vi ønsker ikke å være så veldig konkrete om dødstidspunktet, siden det er en foreløpig obduksjonsrapport. Så langt tyder det på at drapshandlingen har funnet sted i løpet av helgen. Men det kan være så tidlig som sent i forrige uke, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde som er leder for vold- og sedelighetsseksjon i Oslo politidistrikt.

Så langt er ingen verken mistenkt eller pågrepet, opplyser politiet.

Aktiv i menighet

På en pressekonferanse tirsdag kveld bekreftet politiet at den drepte er identisk med den 73 år gamle mannen som står oppført som eier av leiligheten i Calmeyers gate i Oslo sentrum.
73-åringen var ifølge politiet etnisk norsk, pensjonist, ugift, barnløs og aktiv i en menighet utenfor Oslo.

I følge Dagbladet beskrives den drepte Per Høyland som en svært varm person som holdt døra åpen for de vanskeligstilte i samfunnet. Per Høyland jobbet som klokker i Høvik menighet i Bærum i hele 49 år.

- Det er litt tidlig å si om hans bakgrunn kan gi noen spor i saken. Men vi har ingen holdepunkter for å knytte hans virke opp mot det som har skjedd, sier Rohde til NTB.

Den drepte jobbet ifølge Budstikka.no som klokker i Høvik menighet i Akershus i 49 år.

Omfattende åsted

73-åringens leilighet bærer preg av kamp, forteller politiinspektøren. De tekniske undersøkelsene pågår fremdeles der.

- Det er et omfattende åsted, både på grunn av leilighetens størrelse og fordi det ser ut til å finnes en rekke spor i leiligheten, sier Rohde.

Politiet håper gjennom rundspørringer, vitneavhør og spor på åstedet å få sirklet inn en gjerningsperson. Og de ønsker tips i saken.

- Vi ønsker at publikum som har sett bevegelser til og fra Calmeyers gate 4 i Oslo fra torsdag i forrige uke, skal ta kontakt med politiet hvis de mener å ha sett noe av interesse, oppfordrer politiinspektøren.

Den drepte har også engasjert seg for rusmisbrukere og andre i hovedstaden som hadde behov for hjelp, og åpnet ofte sitt hjem for disse. Politiet utelukker ikke at dette har noe med drapet å gjøre, men jobber med å kartlegge hele omgangskretsen hans.

Funnet av nabo

Ved sentralvakta i Oslo politidistrikt fikk NTB mandag opplyst at mannen ble funnet av en nabo, som tok seg inn i leiligheten etter at han ikke hadde sett beboeren på en stund.

Politiinspektøren kan verken bekrefte eller avkrefte om døra til leiligheten var ulåst da mannen ble funnet.

- Det tør jeg ikke si med sikkerhet. Men det riktig at det var en nabo som varslet politiet, forteller Hanne Kristin Rohde.
Politiet fikk melding om funnet av den døde ved 16.30-tiden mandag.