Assad ber om ny tillit som president

- Det er grotesk. Utenriksminister Børge Brendes (H) dom over president Bashar al-Assads beslutning om å holde valg i sitt borgerkrigsherjede land, er tydelig nok.

- Det er helt ufor­ståe­lig at pre­si­dent Assad i det hele tatt har tatt ini­tia­tiv til noe sånt, sier Bren­de til NTB.

Tirs­dag bes sy­rer­ne om å gå til ur­ne­ne for å velge pre­si­dent, mens nes­ten halv­par­ten av lan­dets be­folk­ning er på flukt, byer lig­ger i rui­ner og blo­di­ge slag ut­kjem­pes dag­lig. Assad ut­ford­res av to lite kjen­te kan­di­da­ter, som kri­ti­ker­ne mener bare får slip­pe til for å gi val­get et snev av le­gi­ti­mi­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De skal re­gist­re­re seg for valg når de ikke har mat, vann, sko­ler. Det er gro­tesk, sier Bren­de.

Som andre vest­li­ge le­de­re kal­ler også han val­get en farse. Det vil gjøre det vans­ke­li­ge­re å komme fram til en po­li­tisk løs­ning på kon­flik­ten som har her­jet lan­det i tre år, mener han.

Nek­tes stem­me

Fra As­sads støtte­spil­le­re er tonen en annen.

- Dette val­get vil styr­ke le­gi­ti­mi­te­ten til As­sads re­gje­ring, og hans folk har for­stått at han har for­hind­ret Syria fra å gå i opp­løs­ning eller bli ok­ku­pert, sa den uten­riks­po­li­tis­ke råd­gi­ve­ren til Irans øvers­te leder, aya­tol­la Ali Kha­menei, før hel­gen.

Stemme­giv­nin­gen har alt star­tet i am­bas­sa­der rundt om i ver­den. An­slags­vis tre mil­lio­ner sy­re­re bor i ut­lan­det, in­klu­dert dem som for­lot lan­det lenge før det kol­lap­set i blo­dig kaos.

Men bare 200.000 av ek­sil­sy­rer­ne har stemme­rett. Bare i Li­ba­non bor det nå en mil­lion sy­ris­ke flykt­nin­ger og ingen av dem får lov til å si sin me­ning om hvor­vidt Assad bør få fort­set­te som pre­si­dent.

Bor­ger­kri­gen har så langt kos­tet over 160.000 men­nes­ker livet. For sy­ris­ke op­po­si­sjo­nel­le og opp­rø­re­re er val­get et tegn på at Assad ikke øns­ker å for­hand­le fram noen løs­ning. Re­gje­rings­hæ­ren har de siste må­ne­de­ne hatt fram­skritt på slag­mar­ken.

- Re­gi­met sier høyt og ty­de­lig at den vil vinne mi­li­tært, sier en kilde til ny­hets­by­rå­et AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Lam­met

Mens Assad og hans væp­ne­de styr­ker nyter godt av både øko­no­misk og mi­li­tær hjelp fra sine in­ter­na­sjo­na­le støtte­spil­le­re Russ­land og Iran, er den in­ter­na­sjo­na­le støt­ten til hans mot­stan­de­re frag­men­tert.

- Ver­dens­sam­fun­net er ikke bare lam­met. Sann­he­ten er at det i rea­li­te­ten ikke øns­ker å hjel­pe, sier opp­rørs­kom­man­dan­ten Selim He­jazi til AFP.

Han på­pe­ker også at det væp­ne­de opp­rø­ret lider under dår­lig or­ga­ni­se­ring og split­tel­se.

Sam­ti­dig har opp­rø­ret, som be­gyn­te som fre­de­li­ge pro­tes­ter mot As­sad-re­gi­met, til­truk­ket seg isla­mis­ter av ulike slag. Syria er nå blitt en kamp­are­na for et utall væp­ne­de grup­per, som støt­tes av ulike land som kjem­per om inn­fly­tel­se i re­gio­nen.

- Vest­li­ge al­li­er­te har til­budt ord som gir opp­rø­rer­ne for­håp­nin­ger, men den be­gren­se­de ma­te­ri­el­le støt­ten er ikke til­strek­ke­lig til å styr­ke de mo­de­ra­te ele­men­te­ne de til­syne­la­ten­de støt­ter, sier Noah Bonsey i or­ga­ni­sa­sjo­nen In­ter­na­tio­nal Cri­sis Group.

USA og andre vest­li­ge land har fryk­tet at mi­li­tært ut­styr til op­po­si­sjo­nen skal falle i hen­de­ne på isla­mis­ter.

Op­po­si­sjo­nen og re­pre­sen­tan­ter for re­gi­met møt­tes i Genève tid­li­ge­re i år, etter press fra USA og Russ­land. Op­po­si­sjo­nen krev­de at Assad ikke får være med i en fram­ti­dig sam­lings­re­gje­ring, mens re­gi­met nek­tet å godta slike be­tin­gel­ser. Sam­ta­le­ne endte re­sul­tat­løst.

NTB