Assad advarer mot destabilisering av Midtøsten

Hvis opp­rø­rer­ne i Syria vin­ner bor­ger­kri­gen, kan de komme til å de­sta­bi­li­se­re Midt­østen for flere tiår frem­over, mener Sy­rias pre­si­dent Bashar al-As­sad.

Han har i to år for­søkt å knuse et folke­opp­rør i lan­det med makt, men bor­ger­kri­gen raser fort­satt vi­de­re for fullt. I et in­ter­vju med tyr­kisk fjern­syn an­gri­per den hardt pres­se­de le­de­ren både ara­bis­ke nabo­land og tyr­kis­ke le­de­re, som han mener er «tå­pe­li­ge og umod­ne».

- Hvis uro­lig­he­te­ne iSyria fører til en de­ling av lan­det, eller hvis ter­ror­kref­te­ne tar kon­troll, vil si­tua­sjo­nen uunn­gåe­lig spre seg til nabo­land og skape en do­mino­ef­fekt gjen­nom Midt­østen og vi­de­re, sier Assad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uroen vil spre seg øst, vest, nord og sør. Dette vil føre til en usta­bil si­tua­sjon i flere år og mu­li­gens tiår frem­over, mener Assad.

Iføl­ge FN har minst 70.000 men­nes­ker mis­tet livet i bor­ger­kri­gen, men alle for­søk på å få til vå­pen­hvi­le og freds­sam­ta­ler har hit­til stran­det. Assad har også flere gan­ger tid­li­ge­re ad­vart mot føl­ge­ne hvis han må for­la­te mak­ten. Men pre­si­den­tens mot­stan­de­re mener det er nett­opp hans be­slut­ning om å holde på mak­ten for en­hver pris al­le­re­de har ført Syria ut i en ka­ta­stro­fe.

Lør­dag ble ni barn og seks voks­ne drept i en bombe­eks­plo­sjon i Sy­rias størs­te byAlep­po, iføl­ge ek­sil­grup­penSy­ri­an Ob­ser­va­tory for Human Rights.

(NTB)