Arne Johannessen: – 22. juli-rapporten misbrukt

22. juli-rapporten om politiets innsats på Utøya er til dels misbrukt, mener regionlensmann i Sogn, Arne Johannessen.

Den tidligere lederen iPolitiets Fellesforbund mener Gjørv-kommisjonens rapport i for stor grad er blitt brukt som grunnlag for å oppnå færre politidistrikter og kraftig sentralisering, skriverAftenposten.

– Etter min mening er rapporten til dels misbrukt. Den er vektlagt i for stor grad for å få færre politidistrikter, færre operasjonssentraler, samt oppnå en kraftig sentralisering. Jeg mener det ikke er grunnlag for dette i rapporten, sierJohannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rapporten pekte blant annet på at det hadde vært mulig å organisere en politiaksjon raskere, og at gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere.

Nedprioritert

Johannessen mener rapporten har hatt stor betydning for omorganiseringen i politiet. Antall politidistrikter er kuttet fra 27 til 12 og antall tjenestesteder redusert. Det er også innført strengere krav til responstid.

– Etter 22. juli fikk vi et veldig sterkt fokus på beredskap, utstyr og operativt mannskap. Dette gikk på bekostning av forebyggende arbeid og etterforskning, mener Johannessen.

PolitidirektørOdd Reidar Humlegård mener Gjørv-rapporten er både omfattende og solid, og har vært viktig for å forbedre politiet. Han peker også på at politireformen ikke er en følge av rapportens konklusjoner, men av en diskusjon om reform, som senere ble fulgt opp i politianalysen og behandlet iStortinget.

– For bastant

Oslos tidligere politimester, Anstein Gjengedal, uttalte tilAftenposten nylig at rapporten ble en opplest og vedtatt sannhet, og mener den er for bastant. Han sier det er mye der han ikke kjenner seg igjen i, særlig når det gjelder holdninger og kultur i politiet.

De siste utspillene om Gjørv-kommisjonens rapport kommer etter en kronikk iPolitiforum signert forsker Helge Renå. Han mener politiledelsen ikke uten videre bør legge konklusjonene i rapporten til grunn når politiet skal gjennom en omfattende reform.