FENGSLES: Papirløse Maria Amelie blir fremstilt for fengsling torsdag ettermiddag. Onsdag kveld ble hun pågrepet etter et foredrag på Lillehammer. Foto: Jo Michael, Scanpix

"Årets nordmann" kan bli sendt ut av Norge

Den arresterte asylsøkeren Maria Amelie (25) blir framstilt for fengsling torsdag ettermiddag etter åtte år i Norge. 

25-åringen, som i fjor ble kåret til «Årets nordmann» av tidsskriftet Ny Tid, kaller situasjonen absurd, og frykter å bli hjemsendt til Kaukasus.
- Jeg kjenner ingen der, og jeg vet ikke om familien min lever, sier hun til Aftenposten.

Hun sier hun først trodde det var en spøk da flere politimenn dukket opp og pågrep henne på gaten i Lillehammer onsdag kveld.
- Da jeg skjønte at det var alvor, føltes det helt uvirkelig og absurd. Der gikk jeg på gaten sammen med elever fra Nansenskolen. Jeg hadde nettopp holdt et foredrag, og vi hadde diskutert Nansen, norske verdier og demokrati, og så plutselig skjer dette, sier hun.

Etter at familien fikk endelig avslag på sin asylsøknad, har hun levd ulovlig i Norge og blant annet tatt høyere utdannelse og jobbet frivillig på festivaler og i kulturlivet.

- Rutinemessig pågripelse

Politiets Utlendingsenhet pågrep Maria Amelie utenfor Nansenskolen på Lillehammer fordi det var offentlig kjent at hun oppholdt seg på skolen.
- Hun ble pågrepet fordi hun har oppholdt seg ulovlig i landet i åtte år og fordi det foreligger et aktuelt utvisningsvedtak som gjelder henne. Vi gikk til aksjon etter foredraget på Nansenskolen og stilte opp med fem tjenestemenn fordi vi ikke visste hva som ventet oss og for å sikre oss kontroll over situasjonen, sier pressevakt Monika Torud i Politiets Utlendingsenhet.

Hun presiserer at Maria Amelie har oppholdt seg ulovlig i landet og at aksjonen var en rutinemessig pågripelse av en person som skal sendes ut.

Samboer avvist

Samboeren til Maria Amelie ble avvist da han møtte opp på utlendingsinternatet etter at hun ble arrestert onsdag kveld.
- Jeg dro rett til Trandum da jeg fikk vite at hun var pågrepet på Lillehammer. Umiddelbart var frykten at hun kom til å bli sendt rett ut, sier Eivind Trædal, Maria Amelies kjæreste torsdag morgen.

Da han kom fram til politiets utlendingsinternat på Trandum fikk han ikke treffe henne, men etter hvert har han fått et løfte om at han kan få møte henne torsdag kveld.

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes sier at den papirløse 25-åringen aldri er blitt intervjuet av myndighetene i sin sak. Han mener at avgjørelsen om å sende henne ut er tatt på et juridisk uriktig grunnlag og at saken er så spesiell at hun bør få bli i landet.

- Regjeringen legger for stor vekt på å beskytte sitt eget system, og for lite vekt på enkeltmennesket, sier advokaten

Demonstrasjoner i tre byer

Klokken 17 torsdag ettermiddag er det tillyst demonstrasjoner både på Torgallmenningen i Bergen, utenfor Justisdepartementet i Oslo og i Trondheim. En Facebookgruppe til støtte for henne hadde torsdag formiddag fått over 14.000 medlemmer.

Også Amnesty International reagerer skarpt etter pågripelsen.

- Det er ironisk at det skjer på Nansenskolen i Nansenåret. Nansen fikk nobelprisen for sitt arbeid for flyktninger. Dette er skammelig, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til VG Nett.
   NTB